Kampen for Gl. Estrup fortsætter: Men regeringen lover intet

En delegation af topfolk fra Gl. Estrup var onsdag på Christiansborg for at sikre penge til herregårdsmuseet på Djursland.

Museet har sagt det højt og længe: Vi kan ikke klare at miste 1,5 millioner kroner i årlig statslig støtte.

I går, onsdag, rejste Gl. Estrups direktion og bestyrelse så til Christiansborg for at bevise deres værd overfor Folketingets kulturudvalg.

- Vi anskueliggjorde, hvad der sker, hvis man skærer 40 procent af vores driftsmidler, som i forvejen er små sammenlignet med andre museer, som har et nationalt sigte ligesom os, siger Gl. Estrups museumsdirektør, Britta Andersen.

Socialdemokratisk legende med på turen

Med på turen var også socialdemokraten Bent Hansen, den tidligere regionrådsformand, som i dag er formand for Gl. Estrups bestyrelse.

Han har tidligere sendt et krads brev til sine socialdemokratiske partikollegaer på Christiansborg, for det er regeringen, som lige nu har fremlagt et finanslovsforslag, hvor museet står til at miste 1,5 millioner kroner. 

Jyllands Herregårdsmuseum blev oprettet i 1930. I 2018 skiftede museet navn til Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.
Jyllands Herregårdsmuseum blev oprettet i 1930. I 2018 skiftede museet navn til Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Selvom Gl. Estrups synspunkter ikke er nye, mener museumsdirektør Britta Andersen, at mødet med kulturudvalget kan gøre en forskel.

- Man kan ikke lukke øjne og ører for vores synspunkt, for det er meget officielt, at vi har været på Christiansborg og fremlægge vores sag nu, siger hun.

Venstres Michael Aastrup Jensen og SF's Charlotte Broman Mølbak - begge fra Randers - har erklæret deres støtte til Gl. Estrup og udtalt et ønske om, at den midlertidige støtte på 1,5 mio. kr. skal tilbage på finansloven. 

De har netop sammen med Norddjurs' borgmester, Jan Petersen (S), sendt et læserbrev til en række medier for at få Gl. Estrup tilbage på finansloven. 

Kulturordfører blev klogere: men vil ikke love noget

Med på kulturudvalgets møde i går var også Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand.

- Jeg blev særligt klogere på, hvordan Gl. Estrup som hele Danmarks herregårdsmuseum gør meget ud af at formidle den del af Danmarkshistorien særligt til børn og unge, siger Kasper Sand.

Tusindvis af børn fra skoler og børnehaver i Norddjurs besøgte sidste år Herregårdsmuseet Gl. Estrup til Middelalderfestival. Formålet er bl.a. at vise børnene, at historie og kultur ikke kun er noget, som hører de store byer til. Videoen er fra august 2018.

Kommer de 1,5 millioner kroner så med på finansloven igen?

- Jeg kan ikke love dem noget. De har fremlagt deres sag, og det gjorde de godt. Og så er det op til de partier, som skal med være med i en finanslovsaftale at forhandle om det.

Herregårdsmuseet Gl. Estrup får i dag to typer af statslig støtte. Et ordinært driftstilskud på 2,3 mio. kr. Det vil de stadig få næste år, mens det midlertidige tilskud på 1,5 mio. kr. udløber.

Nogle får, andre mister

Regeringen har lagt op til, at en række museer får forlænget deres midlertidige støtte. Det drejer sig blandt andet om Den Gamle By i Aarhus og Arbejdermuseet i København.

- Det er en underlig forfordeling af museer i større byer, mener Gl. Estrups direktør, Britta Andersen.

Også Norddjurs' borgmester, Jan Petersen (S), har kritiseret sine partifæller på Christiansborg for at fjerne 1,5 millioner kroner fra Gl. Estrup i deres forslag til næste års finanslov. Videoen er fra 12. september 2020.

Den kritik afviser Kasper Sand fra Socialdemokratiet dog. 

- Det er på ingen måde et fravalg af museer på landet, siger han og uddyber:

- For eksempel står Regan Vest i Nordjylland til fortsat at få midlertidig støtte, og det ligger på landet. Vi kæmper for et Danmark i balance, og her er kulturen utrolig vigtig. Men det er klart, at en placering på landet ikke er det eneste kriterium for tildeling af midlertidige driftsmidler.

Men hvorfor foreslår I ikke, at Gl. Estrup igen får pengene, når du siger, at de gør et godt stykke arbejde?

- Det er ikke et fravalg. Vi har lavet en vurdering af konkrete kulturinstitutioner, som varetager formidlingsopgaver, der er særligt vigtige lige nu.

Den socialdemokratiske kulturordfører, Kasper Sand, er født og opvokset i Randers, men er ikke valgt i Østjyllands Storkreds.
Den socialdemokratiske kulturordfører, Kasper Sand, er født og opvokset i Randers, men er ikke valgt i Østjyllands Storkreds.

Han nævner blandt, at Dansk Jødisk Museum står til at få støtten.

- Vi ser, at antisemitismen blomstrer igen, og det er bare vigtigt at bidrage med historiefortælling i den kontekst, siger han. 

Byarbejderen kontra landarbejderen

Herregårdsmuseet Gl. Estrup formidler om og forsker i hele Danmarks herregårdshistorie og har et nationalt sigte.

Derfor mener direktør Britta Andersen, at det er helt essentielt, at staten støtter museet - udover, at de selv skaffer mange fondsmidler fra private.

Britta Andersen er direktør for Gl. Estrup. Museet deler indgang med Det Grønne Museum, men det er to adskilte museer.
Britta Andersen er direktør for Gl. Estrup. Museet deler indgang med Det Grønne Museum, men det er to adskilte museer. Foto: Gl. Estrup

- Indtil starten af 1900-tallet var herregårdene og deres jord samlet set de største arbejdspladser i Danmark. Det har vi nu forelagt politikerne, og nu går de med åbne øjne ind i finanslovsforhandlingerne med viden om, at det er den del af danmarkshistorien, som man potentielt underprioriterer, siger hun.

Beskylder du regeringen for ikke at støtte jer, fordi de mener, at herregårde er elitens historie?

- Hvis det er deres begrundelse, så er det mangel på historieforståelse, for herregården var en stor arbejdsplads i gamle dage, og det er også historien om dansk arbejdsliv.

Kasper Sand afviser, at Socialdemokratiet skulle favorisere historieformidling om fagforeninger og byarbejderen kontra arbejderne på landet i gamle dage.

- Så forsimplet er det ikke. Gl. Estrup gør et godt stykke arbejde, og der er en forhandslingsreserve i vores forslag til finanslov, og vi er åbne overfor for de input, de andre partier kommer med, siger kulturordfører Kasper Sand.

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 13.01.26

Dropper udeservering: - Det giver ikke mening

Lige nu
AstraZeneca Vaccine

liveblog Modtagere af et stik med AstraZeneca tilbydes ny vaccine

20210413161112343_1000

Aarhusiansk ejer forsvarer Nemlig.com - men ser med stor alvor på kritik

munkholm zoo fugl papegøje turistattraktion

Mand tiltalt for cyberangreb mod zoo'er og hjemmesider med dyresex

IMG_9700

Se omdiskuteret historisk bygning blive revet ned

20170308-155153-4-1920x1920we

AGF ansætter nordmand som ny sportschef

Dagens mest læste