Kammerater på vild rejse: Vil cykle 15.000 kilometer

To unge fyre fra Grenå har sat sig et vildt mål. De vil cykle 15.000 kilometer fra Nordkap til det sydlige Spanien.

De fleste tager flyver eller bil, når turen går sydpå. Men sådan er det ikke for 21-årige Jacob Mikkelsen og 19-årige Malthe Langholm Friis fra Grenå. 

De skal nemlig ud på en lang og hård rejse, når de skal tilbagelægge 15.000 kilometer på cykel rundt i Europa. En distance, der er næsten fire og en halv gang længere end denne års udgave af Tour de France.

- Vi er sindssygt spændte på turen. Det bliver rigtig hårdt, men vi har begge lysten og gå på modet, så det skal vi nok klare. Men nogle vil nok sige, vi er dumdristige, siger Jacob Mikkelsen.

quote Det kommer til at blive en stor prøvelse. Man kan, hvad man vil, så hvis viljen er der, så kan man komme igennem det.

Jacob Mikkelsen

Den 25. august begiver de to venner sig mod Nordnorge, hvor startskuddet til den lange cykeltur lyder. 

Rejsen starter nemlig fra den nordligste del af det europæiske kontinent, når starten går fra Nordkap i slutningen af august. Og slutter i den sydligste del, når de ankommer til Tarifa i Spanien. 

Jacob Mikkelsen og Malthe Langholm Friis holder i sabbatår, og ifølge dem, er det ikke målet, der er det vigtigste, men vejen dertil.

- Vi vil gerne se verdenen, og det kan gøres på en god måde på cykel, for vi trænger til at komme ud og opleve. Vi vil udvikle os som personer, siger Jacob Mikkelsen.

Jacob Mikkelsen (tv) og Malthe Langholm Friis (th) ser frem til den fysiske og psykiske kamp, som den lange tur vil være.
Jacob Mikkelsen (tv) og Malthe Langholm Friis (th) ser frem til den fysiske og psykiske kamp, som den lange tur vil være. Foto: Privatfoto

Tur gennem hele Europa

De to drenge har en plan om at cykle mellem 80-90 kilometer om dagen og forventer, at turen vil tage omkring et halvt år. 

- Det kommer til at blive en stor prøvelse. Man kan, hvad man vil, så hvis viljen er der, så kan man komme igennem det. Men det er en unik oplevelse, når man kan dele oplevelsen sammen, og vi glæder os rigtig meget, siger Jacob Mikkelsen. 

Cykelturen kommer til at slange sig gennem Europa, hvor flere lande og byer skal besøges. Men hvilke strækninger og bakker, der skal passeres, tager de, som det kommer.  

- Vi har ikke planlagt ruten ned til mindste detalje. Men vi har flere forskellige byer og lande, som vi gerne vil besøge, siger Jacob Mikkelsen. 

De to kammerater har valgt ikke blot at cykle i en lige linje, men benytte turen til at besøge flere forskellige lande. I alt går turen gennem 16 europæiske lande, hvor de starter i Skandinavien med kurs mod Balkan via Centraleuropa, og til slut igennem Syd- og Vesteuropa.  

En dyr tur

Til turen har de investeret i grej og nye cykler, der skal bringe dem rundt på de europæiske landeveje og hele vejen til det sydligste Spanien. 

Og det er ikke helt gratis at begive sig ud på den flere tusindekilometer lange rejse på to hjul. 

- Det er pissedyrt, selvom man tænker, at cykel er billigt. Jeg har sparet op i tre år og har mere, end jeg skal bruge på turen. Men ligemeget hvor mange penge, vi bruger, så er det alle pengene værd, siger Jacob Mikkelsen.

I den her uge er de to venner ude at teste udstyret, og de to nye cykler er sendt til service. 

Der er kun hjemturen, der ikke er helt styr på for de to drenge fra Grenå. 

- Vi har ikke helt fundet ud af om hvordan vi kommer hjem til Danmark igen. Så om det bliver med fly eller om vi cykler hjem igen, ved vi ikke, siger han.

Hvis alt går efter planen, vil venneparret have tilbagelagt de 15.000 på et halvt år.