Jan gør et scoop med metaldetektor: Jeg vidste, det var stort

Filmhold følger en flok detektorførere på Anholt, som forsøger at finde spor efter britisk besættelse - og det har allerede båret frugt

Med metaldetektorer i hænderne vandrer en gruppe folk ligeså langsomt rundt i det hvide strandsand. 

Vi er på øen Anholt langt ude i Kattegat, hvor 30 detektorførere er på jagt efter levn fra fortiden, som kan være med til at fortælle øens historie.

Et filmhold fra det aarhusianske filmselskab Wasabi Film følger de arbejdsomme folk. Optagelsen skal i sidste ende være indgå i serien "Jagten på Anholt" omkring netop Anholts historie i samarbejde med TV2 ØSTJYLLAND.

01:05

VIDEO: Smukt ser der ud fra oven, når man kigger ned på Anholt. 

Luk video

Når man laver tv, kan man dog ikke planlægge hele slagets gang. Hvorvidt de ivrige detektorførere overhovedet ville finde andet end rustne søm og andre ikke-nævneværdige metaldele, var derfor ikke til at sige på forhånd.

Igår, lørdag, var de dog så heldige at få bid. En af de heldige var Jan Iversen, som fik jackpot. Pludselig begyndte hans metaldektor og bippe. 

En bid af historien

- Jeg troede først lige, det var sådan en LEGO-ting fra Djurs Sommerland, men så kunne jeg godt se, det var lidt ældre metal. Så var der et monogram, da jeg vendte den om og børstede den ren. Så var jeg klar over, det var noget stort, fortæller Jan Iversen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Op ad sandet trak han en rund genstand af ældre, ukendt dato. Det lignede en form for medalje eller emblem. 

Læs også Gro og børnene samler flasker for at redde Anholt

Den skulle vise sig at fortælle en hel del om netop det, som gør Anholt interessant. Grunden til, at filmholdet er på øen, er for at finde spor efter de britiske styrker, som besatte øen under Englandskrigene i begyndelsen af 1800-tallet. 

Men hvad var det så for en metal-dims, Jan Iversen fandt? Historiker Casper Clemmensen, som er vært på den kommende serie om Anholt, studerede den nøje.

00:53

VIDEO: Der var stor glæde, da Jan Iversen gjorde sit fund - og ikke mindst, da man fandt ud af, hvad det egentlig var. 

Luk video

Efter at have søgt lidt ud fra inskriptionerne på medaljen, finder han frem til, at den stammer fra perioden 1800 til 1812. 

- Det er et emblem fra Royal Marine. Der ikke nogen tvivl. Vi har simpelthen fundet en ornamentering fra de britiske marinesoldater, fortæller Casper Clemmensen.