Isoleret Kattegat-ø har fundet sin nye købmand

Lokalbrugsen på Anholt har fået ny brugsuddeler i form af lokale Helle Rossen. Hun fratræder flere småjobs, som andre nu kan komme i spil til

Helle Rossen glæder sig til sit nye job som brugsuddeler på den lille ø Anholt. Foto: Søfartsstyrelsen / Privat

Det er yderst sjældent, at der opslås nye stillinger på den lille Kattegat-ø Anholt med 132 indbyggere. Når det sker, er der formentlig heller ikke mange om buddet. Derfor blev det da også en lokal, der løb med jobbet som den nye købmand i Lokalbrugsen.

Helle Rossen har tidligere blandt andet stået for det lokale bibliotek og en fiskebutik, men fra 1. februar er hun fuldtidskøbmand.  

Jeg glæder mig til udfordringen med at drive købmand på en ø med omkring 70.000 gæster hver sommer.

Helle Rossen, ny brugsuddeler

- Jeg bor på øen i forvejen og kender forholdene for en brugsuddeler. Jeg har haft en masse småjobs indtil nu, som jeg slipper for at hellige mig brugsen. Der kommer nu flere småjobs til andre, fortæller Helle Rossen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg glæder mig til udfordringen med at drive købmand på en ø med omkring 70.000 gæster hver sommer, fortsætter hun.

Mellem 6000 og 7000 kunder om ugen

Uden for højsæsonen arbejder der to deltidsansatte hos Lokalbrugsen, men om sommeren får Helle Rossen assistance fra op mod 20 ungarbejdere.

Her kommer der ugentligt mellem 6000 og 7000 kunder.

Læs også Unik jobmulighed: Bliv brugsuddeler på Anholt

I stillingsopslaget fra Coop stod der blandt andet, at du aldrig får to ens dage som brugsuddeler på Anholt.

- For i vinterhalvåret skal man være noget for øboerne. Det kræver, at man har en personlighed, som mange kan lide, og at man selv synes, at det er sjovt at engagere sig i øens liv, har Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, tidligere fortalt.

- Og så kræver det et godt købmandskab og ledelsesevner at drive en butik med en helt anden omsætning om sommeren, lød det videre fra ham.

Anholt ligger i Kattegat. Det tager to timer og 45 minutter med færgen fra Grenaa at komme dertil. Anholt er dermed landets mest isolerede lille øsamfund. Foto: Google Maps

Bliver købmand på havnen

Den nuværende brugsuddeler har sagt sit job op. Beslutningen tog Karen Konge, efter at hun i sommer måtte holde en pause på grund af helbredet. 

- Jeg fik et hjertetilfælde, og blodtrykket var alt for højt. Jeg har været superglad for mit arbejde, men jeg gjorde op med mig selv, at jeg ikke ville arbejde så mange timer, sagde hun i sidste uge til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg har været superglad for mit arbejde, men jeg gjorde op med mig selv, at jeg ikke ville arbejde så mange timer.

Karen Konge, afgående brugsuddeler

Det til trods, så fortsætter Karen Konge i branchen. Den 10. april næste år slår hun dørene op til en sæsonåben købmand på Anholt Havn.

- Jeg ved, det lyder mærkeligt, men jeg er sikker på, at det bliver anderledes, når jeg bliver 100 procent selvstændig og selv kan bestemme det hele, sagde Karen Konge.

Konkurrenter og samarbejdspartnere

Inden da har hun indvilliget i at lære den nye købmand i brugsen op, for selvom de bliver konkurrenter, er de også enige om at blive samarbejdspartnere.

- Karen ved, hvordan man klarer de særlige udfordringer, der er som købmand på Anholt. Især omstillingerne fra en rolig periode til fuld skrald og ned igen skal jeg have lært at håndtere, siger Helle Rossen.

Læs også Efter mange års kamp: Kystsikring af Anholt går nu i gang

De to deler rent faktisk også fødselsdag og er gode veninder.

- Jeg er taknemmelig for, at Karen har skabt en ny arbejdsplads på øen, lyder det fra Helle Rossen.

Hun tiltræder først officielt som brugsuddeler den 1. februar 2019.