Helle droppede pisk og gulerod: - Jeg brænder indædt for at give det videre

Engang var det pisk og gulerod, der var vejen frem, hvis man havde heste at gøre. Sådan er det dog ikke længere for Helle Vestergaard Knudsen, der har knækket koden til hestens kommunikation.

Monty Roberts, Mark Rashid og Buck Brannaman. Det er nok ikke navne, der nødvendigvis ringer en klokke hos særligt mange mennesker, men for Helle Vestergaard Knudsen er det tre vigtige personer.

Fælles for dem er, at de er hestetrænere og har været med til at tænde en gnist i Helle Vestergaard Knudsen. I dag er heste blevet omdrejningspunktet i hendes liv – særligt inspireret af Monty Roberts, der med sine teknikker til non-verbal kommunikation med heste var banebrydende for år tilbage.

Helle Vestergaard Knudsen er denne uges hovedperson i vores serie Nørderi.

Dengang det hele foregik med pisk og gulerod, og Helle Vestergaard Knudsen selv var af den overbevisning, at ridning handler om at vinde over hesten med magt.

- Jeg var ikke imponeret eller forundret over, det kunne lade sige gøre – for mig var det logik, alt det han lavede, men jeg var bare sådan WOW!, lyder det fra Helle Vestergaard Knudsen.

Efterfølgende forsøgte hun selv med en hest, der sjældent ville lystre, og det gav pote – og har gjort det lige siden.

quote De kommunikerer hele tiden. Jo mere man ved, jo mere lægger man også mærke til – det er ikke raket videnskab.

Helle Vestergaard Knudsen

- Vi kommunikerer alle sammen med kropssprog, men det handler om at lære signalerne. Når hesten rynker på næsen – det betyder noget. Når den trækker sine øjne sammen og hvor mange gange han blinker – det betyder noget, og det er det, jeg synes, er spændende, siger hun.

Danner egen skole

Som årene gik, fik Helle Vestergaard Knudsen sig en landbrugsuddannelse med fokus på køer, men efterhånden er hun gået fra klov til hov. Blandt andet via en periode i Australien, hvor hun lod sig inspirere af føromtalte Mark Rashid og Buck Brannaman.

Da Helle Vestergaard Knudsen senere vendte tilbage til Danmark, fandt hun en ny inspiration. Jasmin Shackt blev østjydens mentor, og herefter tog karrieren med heste som omdrejningspunkt for alvor fat.

For en håndfuld år siden etablerede Helle Vestergaard Knudsen så Den Hele Ekvipage med indgående fokus på teori og viden om hestens adfærd. Det bringer os tilbage til starten, for det hele handler nemlig om kommunikation.

- De kommunikerer hele tiden. Jo mere man ved, jo mere lægger man også mærke til – det er ikke raket videnskab. Og den der viden, brænder jeg indædt for at give videre, lyder det fra Helle Vestergaard Knudsen, der foruden Den Hele Ekvipage også har etableret Djurs Horsepark i Nørager. 

Vaccine

Organisation vil have restaurantbesøg tilladt for særlige grupper allerede om tre uger

Ane Halsboe-Jørgensen

Lønkompensation forlænges: Arbejdsgivere kan igen varsle tvungen ferie

byretten i Aarhus

Anholdt efter brud på corona-restriktioner: To kvinder skal sendes ud af landet

40_percent

playDen britiske mutation spreder sig i Østjylland: Restriktionerne er ikke nok

Susanne Krogstrup

play Corona-effekt: Vandreguide til Mols Bjerge revet væk

Charlotte Kold

Unge i Silkeborg søger rådgivning online