Glad lejer: Billigere husleje to år i træk

Mens huslejen stiger i de fleste andre byer, har boligselskabet B45 i Grenaa undgået huslejestigninger i to år, og nogle steder falder huslejen

Annette Christensen flyttede i 2014 ind i et nyrenoveret rækkehus i Grenaa. Nu er huslejen blevet sænket to gange siden. Foto: Thomas Gam Nielsen

Annette Christensen viser rundt i sit nyrenoverede rækkehus i Grenaa. 97 kvadratmeter i to etager med nyt badeværelse, nyt køkkenet, nye gulve og lavenergivinduer.

Da hun flyttede ind i 2014 betalte hun 6.104 kroner i husleje om måneden. Normalt ville huslejen være steget efterfølgende, bare ikke for Annette Christensen og de andre beboere i boligafdelingen Bakkehegnet.

Læs også Boligselskab vil ikke sætte huslejen ned trods flere klager

Lige om lidt betaler de i stedet 5.770 kroner om måneden.

- Det er da dejligt, for det plejer at gå den anden vej, og 334 kroner billigere husleje om måneden bliver til flere tusinde kroner om året, siger Annette Christensen. 

Direktør: Vi går efter enhver besparelse

Det er boligforeningen B45, der administrer Annettes Christensens og 1470 andre boliger i Grenaa og omegn. To år i streg har der ikke været en eneste huslejestigning, og 40 procent af boligerne har fået en billigere husleje.

- Der er ingen besparelse, som er for lille til os. Selv et par hundrede kroner bliver til mange penge over tid, siger B45’s direktør, Anders Lisvad.

Boligforeningen har sparet 65 procent på service de seneste år ved at effektivisere. I dag arbejder de ansatte med deres speciale på tværs af de mange afdelinger, i stedet for at hvert sted har sin egen vicevært.

- Der er ingen besparelse, som er for lille til os. Selv et par hundrede kroner bliver til mange penge over tid

Anders Lisvad, B45’s direktør

Samtidig prøver de at reparere alle fejl og mangler ordentligt første gang. Hvis en udendørslampe går i stykker, så bliver der sat en højkvalitetspære i. Den er dyrere end en billig pære, men den holder længere tid, og det er arbejdstiden til at skifte pærerne, der er dyrest på sigt for boligforeningen.

Huslejen stiger normalt to procent om året

Mens lejerne i Grenaa ikke oplever huslejestigninger, så er tendensen stik modsat blandt de andre almene lejere i Region Midtjylland.

Den seneste huslejestatistik for samtlige almene boliger i Region Midtjylland viser, at huslejen er steget med 6,3 procent fra 2014 til 2017.

I samme periode er den gennemsnitlige pris for mælk, havregryn og andre ting i husholdningen steget med 1,9 procent.

 

Hos B45 har direktøren ingen forventning om, at de kan blive ved med at sænke huslejen. Målet er i stedet, at huslejen ikke stiger mere end prisen på andre forbrugsvarer – det som også kaldes inflationen.

- Det betyder meget for vores lejere, at huslejen ikke stiger for meget. Det betyder flere penge mellem hænderne, som de kan bruge på noget andet, siger Anders Lisvad.

Vi skal passe godt på boligen

Annette Christensen forsikrer, at hun ikke personligt har oplevet en ringere service, selvom boligforeningen har sparet så meget, at huslejen er blevet sænket.

- Vores boliger er nyrenoverede, og derfor koster det ikke meget at vedligeholde dem lige nu, men vi skal også passe godt på dem, så den udgift ikke ryger i vejret på sigt, siger hun. 

01:30

Hør Annette Christensen fortælle om, hvad hendes døtre og venner siger til hendes faldende husleje.

Luk video

Udover den lavere husleje, så har hun også lige fået 1000 kroner tilbage i varme, fordi boligen er blevet mere energivenlig efter renoveringen.

Gode råd til andre udlejere

For Anders Lisvad er rådet til de andre boligforeninger bare at komme i gang og gå efter besparelserne.

Eksempelvis har B45 opmålt samtlige vægge i boligerne, så en maler får en fast pris, når der skal renoveres. På den måde kommer der ikke lige pludselig en ekstra regning. 

- Vi har da også fejlet undervejs i vores forsøg på at spare, men så erkender vi det, dropper den ændring og kommer videre, siger direktøren og slutter:

- Men der sker ikke noget, hvis man ikke forsøger. 

01:07

Hør, hvordan boligforeningen B45 både har sænket huslejen for 40 procent af deres boliger og samtidig har sat flere penge til side til vedligeholdelse. Video: Thomas Gam Nielsen

Luk video