Forsker om besparelser i Norddjurs: Fyringer er den eneste udvej

Over de næste fire år skal Norddjurs Kommune finde besparelser for 460 millioner kroner. Hel skole møder op for at protestere

Der bliver smalhals i Norddjurs Kommune de næste fire år.

Kommunen skal spare 115 millioner kroner om året.

I løbet af foråret har politikerne fundet ud af, at kommunens økonomi er rigtig dårlig, og det er kommet bag på politikerne, hvor slemt det står til.

Derfor skal der spares. 

Den samlede besparelse på 460 millioner kroner er i den alvorligere ende.

- Det er en kæmpe opgave, man står overfor i Norddjurs Kommune, siger Roger Buch, der er kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, mener, at der kun er en vej at gå for Norddjurs Kommune, der skal spare 460 millioner kroner over de næste fire år. Det er fyringer. Og det kommer især til at gå udover skoler, daginstitutioner og ældre, da det er her, der er flest ansatte.

En Løsning: Fyr ansatte

Onsdag klokken 13.00 mødes kommunens økonomiudvalg for at lave udkastet til budget 2019. Herefter skal udkastet i høring.

Reelt set mener Roger Buch, at der kun er én løsningsmodel.

- Det er at fyre ansatte. Langt hovedparten af budgetterne i kommunerne bliver brugt på at ansætte medarbejdere. Når man så skal spare, bliver man også nødt til at fyre medarbejdere. De store områder, som man altid kigger på, er skoleområdet, daginstitutionsområdet og ældreområdet. Det er på de områder, at langt hovedparten af de ansatte er, og hvor hovedparten af økonomien er. Så det er der, at man vil lede efter besparelser, siger Roger Buch.

VIDEO: Her kan du se et interview med borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S). Her fortæller han om hovedpunkterne i onsdagens forhandlinger i økonomiudvalget. Borgerne i Norddjurs Kommune kan forvente driftsbesparelser og et meget lille anlægsbudget. 

Folkeskole foran rådhuset

Indtil videre er det sikkert, at det bliver dyrere at gå i SFO, og der kommer færre penge til modtageklasser. Lukning af 10. klasser i Auning har også været i spil. Ligesom TV2 ØSTJYLLAND tirsdag fortalte, at Mølleskolen i Ålsø syd for Grenaa foreslås lukket.

Formanden for støtteforeningen for Mølleskolen har derfor haft travlt siden i går, hvor det den mulige lukning af Mølleskolen kom frem.

- Jeg har to børn, der har gået på skolen og har et sidste barn tilbage på Mølleskolen, siger Marianne Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Støtteforeningen har derfor arrangeret, at hele Mølleskolen, børnehave og vuggestue tropper op foran Grenaa Rådhus i forbindelse med forhandlingerne.

Elever på Mølleskolen i Norddjurs Kommune var i dag mødt op foran Grenaa Rådhus.
Elever på Mølleskolen i Norddjurs Kommune var i dag mødt op foran Grenaa Rådhus.

- Skolen tager derind med alle børnene for at vise dem, hvad man kan gøre, når man er utilfreds med noget, siger Marianne Andersen.

Mølleskolen har knap 200 elever.

Penge på skoleområdet

Det er nemlig især på skoleområdet, at politikerne vil finde penge.

Før onsdagens møde, har borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), ikke været meget for at udtale sig om de konkrete forslag til besparelser.

- Hovedpunkterne er en markant skatteforhøjelse. Det er store driftsbesparelser og et meget lille anlægsbudget for at vi får fyldt kassen op. Samtidig er der ubekendte. Vi kender ikke vilkårene for skat, og vi ved ikke, hvor meget vi kan låne i forhold til at tage den første likviditet det første år, siger Jan Petersen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det vil være svært at få det til at hænge sammen.

Jan Petersen (S), borgmester, Norddjurs Kommune

Jan Petersen forudser et par nøjsomme år i kommunen.

- Det vil være svært at få det til at hænge sammen. Et af de væsentligste elementer, vi kommer til at arbejde med, er at sikre, at borgerne får den minimumsbetjening, de har krav på i forhold til lovgivningen, siger Jan Petersen. 

TV2 ØSTJYLLAND følger forhandlingerne på Grenaa Rådhus tæt og indhenter kommentarer i løbet af onsdagen.

VIDEO: Interview med Benny Hammer (K), der er viceborgmester i Norddjurs Kommune inden onsdagens budgetforhandlinger.

 

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter