Fodbolddommer Benjamin vil stoppe trusler og tilråb

Som sæsonen skrider frem, oplever fodbolddommer Benjamin Sander Bendixen, at fodboldvolden bliver værre.

Der er mange følelser på spil i fodbold.

Og det er desværre blevet hverdag for fodbolddommer Benjamin Sander Bendixen, at de følelser bliver omsat til trusler og ydmygende tilråb fra både spillere på banen og forældre på sidelinjen.

Så nu har fodbolddommeren fra Djursland fået nok.

- Der er forskel på, hvordan man viser følelserne, og de måder, det er blevet vist på, hvor man siger til en anden spiller, at ‘jeg brækker dine ben, hvis du dribler mere’, synes jeg er way over the line. Det kan vi ikke lade passere, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

'Fodboldvold' kan især have fatale konsekvenser i ungdomsrækkerne, mener Benjamin Sander Bendixen.
'Fodboldvold' kan især have fatale konsekvenser i ungdomsrækkerne, mener Benjamin Sander Bendixen.

Advarsel til klubben

Udover at være dommer er Benjamin Sander Bendixen også træner og bestyrelsesmedlem i fodboldklubben AC Norddjurs. Her har han sammen med resten af fodboldudvalget skrevet en advarsel ud til samtlige spillere, forældre og trænere i AC Norddjurs mod uheldige tendenser, når der spilles mere og mere intense kampe i de lokale ungdomsrækker.

- Nu har vi haft fire episoder inden for en måned. Nærmest to kampe i streg på de to respektive hold. Det er en tendens, vi ikke har set tidligere, og derfor prøver vi at appellere til, at vi får standset den udvikling, siger Benjamin Sander Bendixen.

Søndag spiller TRIF Fodbold U13 kamp, og der bliver der holdt en god tone. Men både spillere og forældre kender udmærket til problemet.

- Vi har spillet mod nogle (forældre, red.), der blev ved med at råbe grimme ting til dommerne, siger spiller Lucas Hougaard Søballe Sørensen fra Trif Fodbold U13.

Hvad gør det ved kampen?

- Det sætter selvfølgelig lidt en dårlig stemning, siger han.

Lucas Hougaard Søballe Sørensen kender alt til, at frustrationerne kan være store under en kamp.
Lucas Hougaard Søballe Sørensen kender alt til, at frustrationerne kan være store under en kamp.

- Selvfølgelig skal der kæmpes, og der skal stor gejst på, og selvfølgelig kan det tage overhånd en gang imellem. Men det bliver stoppet med det samme, siger forælder Henrik Søballe fra Mørke.

- Vi har jo alle sammen et ansvar for, at det bliver holdt på et niveau, men en gang imellem hvis der sker noget voldsomt derinde, kan man jo have svært ved at holde sin mund. Men så må man bide sig selv i læben, siger forælder Morten Enemærke fra Thorsager.

Frygter frafald blandt spillere

Grimme tilråb kan komme mange steder fra til en fodboldkamp, og det er derfor svært at sige præcist, hvem der har ansvaret. Men når man som fodboldhold oplever tilsvininger, kan man indberette det til DBU Jyllands Disciplinærudvalg. Det mener Benjamin Sander Bendixen dog ikke er nok. 

- Jeg synes både, det er DBU, der skal iværksætte yderligere tiltag for at komme det til livs, hvor klubberne skal iværksætte nogle planer og værdisæt, men også forældrene hjemme ved spisebordet. Hvordan man ønsker, at ens børn skal fremstå ude på banen, siger han.

quote Jeg vurderer i hvert fald, at konsekvenserne er, at spillerne ikke trives i det, og at de vælger at droppe aktiviteten.

Benjamin Sander Bendixen, fodbolddommer

Ifølge formanden for Disciplinærudvalget kan de ofte ikke gøre meget andet end at løfte pegefingeren over for den pågældende klub.

- Jeg mener stadigvæk, det vil 'bette' mest, hvis man gør noget i klubben. Man er som klubleder og træner ansvarlig for, at egne spillere, trænere, ledere og tilskuere opfører sig ordentligt. At de har en politik, og at de handler, hvis de ikke gør det (opfører sig ordentligt, red.). Så kommer vi langt siger han og fortsætter:

- For det er ligesom der, grænsen skal sættes, og det er klart, at hvis en træner for et u14-15 hold står og skriger af modstanderne og bliver personlig, så bliver hans spillere også det. Sådan er det bare. Der skal siges fra med det samme, det sker, siger Kristian Nørgaard Thomsen, formand for DBU Jyllands Disciplinærudvalg, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Ifølge fodbolddommer Benjamin Sander Bendixen er det især i ungdomsrækkerne, at den grimme tone kan have fatale konsekvenser for sporten.

- Jeg vurderer i hvert fald, at konsekvenserne er, at spillerne ikke trives i det, og at de vælger at droppe aktiviteten. Det vil betyde et fald i fodboldspillere i Danmark og særligt i vores klub, hvis det fortsætter, og det ønsker vi jo ikke, siger han.

Trusler og ydmygende tilråb både fra spillerne på banen og forældrene på sidelinjen er desværre blevet hverdagen, når fodbolddommer Benjamin Bendixen dømmer fodboldkampe i ungdomsrækkerne på Djursland. Et fænomen han håber at få sat en stopper for.