Fire dømt efter vild automat-eksplosion

Udbyttet var næsten en halv million, da fire mænd sprængte dankortautomat i Ørsted. Nu skal de alle flere år i fængsel

Kort før klokken fire om morgenen 2. april blev Ørsted på Djursland rystet af en voldsom eksplosion, da Sparekassen Kronjyllands filial i byen fik sprængt sin dankortautomat i luften.

De fire gerningsmænd bag kuppet slap i første omgang væk med 432.600 kroner, men de blev senere fanget, og mandag blev de af Retten i Aalborg sendt bag tremmer i flere år.

Den 24-årige Frederik Lynnerup Nielsen-Man, den 34-årige Morten Søren Saabye Nygaard og den 37-årige Thomas Claus Skølvad blev alle idømt tre års fængsel, mens den 36-årige Michael Bilde Aarup Øgård blev idømt fire års fængsel.

Stjal bil i Ryomgård

Kuppet virkede velforberedt. Om natten til 26. marts - en uge før sprængningen - brød en eller flere af mændene ind i en villa i Ryomgård. Her stjal de nøglerne til den bil, som de senere brugte, da de slog til mod sparekassen.

Ville sprænge sig til penge

Om det var succesen i Ørsted, der gav dem blod på tanden, er uvist, men halvanden måned senere valgte de at gøre en nyt forsøg.

Denne gang skulle det gå ud over en pengeautomat i Hals ved Limfjordens udmunding i Kattegat. Også her skaffede de sig en bil ved at bryde ind i en villa i Gjerlev og stjæle bilnøglerne.

Om natten til 14. maj kørte to af mændene - Frederik Lynnerup Nielsen-Man og Michael Bilde Aarup Øgård - til Hals for at sprænge boksen i luften med en blanding af gas og ilt.

Heldet slap op

Men deres held var sluppet op, og de to blev anholdt, før de nåede at sprænge automaten og få adgang til dens beholdning af penge.

Netop metoden med at bruge gas til at sprænge dankortautomater i stykker med er i de senere år blevet meget populær i kriminelle grupper.

Vidne: Et ordentligt brag

Fænomenet er siden 2012 set over hele landet, men det er især de mindre bysamfund, der bliver forstyrret af de voldsomme eksplosioner.

Sidste vinter gik det blandt andet ud over Hjallerup, Åbybro, Himmelev og Havdrup for blot at nævne nogle få. I Havdrup var eksplosionen så kraftig, at facaden til en bygning blev raseret.

Michael Bilde Aarup Øgård valgte på stedet at anke sin dom til landsretten, mens de tre andre valgte at tænke over, om de vil anke dommen, oplyser specialanklager Kim Kristensen til Ritzau.

I videoen øverst i artiklen kan du se TV 2 | ØSTJYLLANDs tv-indslag fra 2. april, hvor dankortautomaten i Ørsted blev sprængt.

Collage med antivac

Overlæge svarer på 6 spørgsmål fra corona-skeptikere

Untitled collage

Kan få ny og unik uddannelse i naboby - men det vækker ikke glæde

Vaccine dosis.

Vaccinationer udsat: Frontpersonale på COVID-19 afsnit får ikke andet stik som planlagt

politibil

Tyve brød ind i hus, imens familie var hjemme

IMG_4581

playBenny har lejligheden fyldt med Star Wars - og konen ligner Princess Leia

IMG_2005

playSilas og Aske skulle konfirmeres om fire måneder - nu er festdagen udskudt