Firbenet personlig træner har givet Tage et bedre liv

Hundeluftning har hævet livskvaliteten hos KOL-patienten Tage Noe Pedersen

02:03

En hund som din personlige træner. Det lyder måske som noget fra en film, men for Tage Noe Pedersen i Auning er det hverdag. Han har fået en hund, der skal hjælpe ham med at holde KOL-sygdommen nede.

Læs også Redningsplan for landsbyer: - Vi skal ind i en positiv spiral

Hunden Mira har sine naturlige behov, som kræver at Tage lufter hende. Og det er med til at holde motivationen oppe.

- Hun skal nok fortælle mig, hvornår jeg skal ud. Det har hjulpet mig, for jeg skal jo ud med hende, siger Tage Noe Pedersen, der er pensionist og bor i Auning, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Det har hjulpet mig, for jeg skal jo ud med hende.

Tage Noe Pedersen, pensionist, Auning

Tage har nedsat lunge- og hjertekapacitet, men hundeluftningen har styrket hans fysik. 

- Det betyder, at jeg holder mig lidt i gang. Før i tiden kunne jeg knap nok gå hen til de bænke, der er på den her side, siger Tage Noe Pedersen, mens han peger på to bænke, der står placeret tæt på hans hus.

- Nu kan jeg gå med hende - også ovre i hundeparken. Det er meget fint, siger han.

Landsdækkende projekt 

Tage og retrieveren Mira er en del af det landsdækkende forskningsprojekt ’Aktiv patientstøtte’, som er iværksat af sundhedsministeriet.

- Formålet er at undersøge, om vi med ekstra støtte kan give patienterne en bedre livskvalitet, et bedre hverdagsliv og reducere deres antal af kontakter i sundhedsvæsenet, siger Birgit Hasselkvist, der er ledende sygeplejerske i Aktiv Patientstøtte ved Regionshospitalet Randers.

Læs også Regioner vil have fleksible sygeplejersker: - Det kan gå ud over patienterne

Og det ser ud til, at forsøget virker. I hvert fald for Tage Noe Pedersen, som efter adskillige indlæggelser skulle på genoptræning. Han havde dog svært ved at komme i gang, men da han blev en del af forskningsprojektet, skete der noget. Her fik han, udover hunden, en fast støttesygeplejerske, og hun har været til stor hjælp for Tage. 

- Hun ringer til mig en gang om måneden og spørger, hvordan jeg har det. Og hun sørger også for at jeg husker det hele, når jeg skal på hospitalet. Det har virkeligt været godt. Det har jeg haft gavn af, siger Tage Noe Pedersen.