Efter skolelukning: Børnefamilier opgiver kommunen

Efter at Mølleskolen i Norddjurs Kommune lukkede, sender flere forældre deres børn i skole i Syddjurs i stedet. De stoler nemlig ikke længere på deres egen kommune.

02:18

VIDEO: Efter at have oplevet flere skuffelser, har Christian Breinholt besluttet sig for, at hans børn skal gå i skole i Syddjurs Kommune, selvom de bor i Norddjurs.

Christian Breinholt bor i Norddjurs Kommune nær Grenaa med sin familie. Alligevel starter begge hans børn i år på Rosmus Skole i Syddjurs Kommune, selvom de ellers var knyttet til Mølleskolen tæt på dem.

Læs også Norddjurs-politikere: Derfor lukker vi Mølleskolen

I Norddjurs meldte kommunen nemlig i efteråret ud, at enten Mølleskolen eller Toubroskolen skulle lukkes, og den strid tabte den førstnævnte.

Vi satser jo på, at der er plads til alle dem, der kommer. Vi er ved godt mod.

Christian Breinholt, Far til to skolebørn

Christian Breinholt har derfor sammen med en gruppe forældre truffet beslutningen om at tage tværs over kommunegrænsen hver morgen, på trods af at kommunen tilbyder hans børn en plads på Toubroskolen tæt på dem.

Christian Breinholt stoler ikke på, at kommunen vil holde Toubroskolen åben med garanti. Derfor skal hans børn gå i skole i en anden kommune.

- Overordnet er det fordi, at på Rosmus Skole kan vi få et tilbud, der strækker sig til og med niende klasse. Det vil sige ikke flere skoleskift. De har en knalddygtig faglighed, siger Christian Breinholt til TV2 ØSTJYLLAND.

Efter at Mølleskolen trak sorteper, begyndte planerne om at etablere en friskole. Men den når ikke at blive til noget i år, og derfor tager flere forældre nu konsekvensen.

Christian Breinholt tager konsekvensen og har derfor i sinde, at hans børn skal krydse kommunegrænsen dagligt for at komme i skole.

- Vi frygter, når man kigger på økonomien i Norddjurs, at den næste skole, der kommer til at lukke, vil være Toubroskolen, for det er stadig en lille skole, siger Christian Breinholt.

Mange foretrækker Syddjurs' skoler

Familien Breinholt er ikke de eneste. Rosmus Skole har allerede fået 28 nye elever fra Norddjurs med 13 mere på vej.

Efter skoleskiftet skal familien nok lidt tidligere op om morgenen for at nå i skole.

Og det glæder 2. borgmesteren i Syddjurs.

- Som udgangspunkt tager vi jo imod dem som alle andre elever, der søger ind på skoler i Syddjurs Kommune, siger Kirstine Bille (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Kristina Hviid (V) ærgrer sig over, at så mange forældre rykker deres børns skolegang ud af Norddjurs Kommune.

Men tilbage nord for kommunegrænsen ærgrer de sig over striden og dens udfald.

- Der har været rigtig meget omkring det budget, vi har lagt den her gang, og vi har skulle spare rigtig mange penge. Jeg kan godt forstå, at man som forælder er rigtig frustreret, og at man måske lidt i trods og frustration vælger et andet tilbud end det, vi har fundet det muligt at give til vores borgere, siger Kristina Hviid (V), der er kommunalbestyrelsesmedlem i Norddjurs.

Med så mange immigranter, der pludselig skal starter på Rosmus Skole, er der dog en risiko for, at skolebænkene bliver overfyldt.

Kirstine Bille (SF) fortæller, at de i Syddjurs Kommune vil tage imod alle de børn, der kommer fra kommunen mod nord.

- Vi har ikke forholdt os til det generelt, men selvfølgelig vil vi monitorere det på den måde, at hvis det bliver rigtigt mange børn, så er vi selvfølgelig også nødt til at forholde os til lokaler og så videre, og der er vi slet ikke endnu, siger Kirstine Bille (SF).

Læs også Mølleskole-forældre har ikke tillid til kommunen: Vi åbner en friskole

Og selvom han kender til risikoen, tror familiefaren på, at det er den rigtige skole for hans børn.

- Vi satser jo på, at der er plads til alle dem, der kommer. Vi er ved godt mod, siger Christian Breinholt til TV2 ØSTJYLLAND.