Efter møde om nye krav til solcelleanlæg: - Vi kan snart give et svar

Politikerne i Norddjurs Kommune kan stadig ikke give et klart svar på, hvilke regler fem kæmpe solcelleanlæg skal behandles efter.

Tirsdag kunne vi på TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at både tilhængere og modstandere af solceller på Djursland mangler klart svar fra deres lokalpolitikere i forhold til, hvordan eventuelt nye mere restriktive krav til solceller, som politikerne i Norddjurs Kommune lige nu kigger på, skal håndteres i forhold til dem. 

- Vi mangler en helt konkret afklaring på, om vi er købt eller solgt, lød det tirsdag fra Frederik Nicolajsen, der sammen med sin familie i flere år har arbejdet på at få et stort solcelleanlæg anlagt på deres marker ved Ålsrode. 

Tirsdag aften var der økonomiudvalgsmøde i Norddjurs Kommune. 

Her blev et krav om 500 meters afstand fra solcelleanlæg til nærmeste landsby blandt andet diskuteret, men efter mødet var der stadig ikke svar. 

- Vi er på vej til at kunne give et svar, men jeg må bede om, at der er respekt for, at vi faktisk har en demokratisk proces med fuld ytringsfrihed og fuld gennemsigtighed, lød det kort efter mødet fra borgmesteren i Norddjurs Kommune, Jan Petersen, til TV2 ØSTJYLLAND. 

De fem helt store solcelleparker

Nye og potentielt mere restriktive krav muligvis på vej 

Indtil nu har Norddjurs Kommune behandlet ansøgninger om solceller ud fra "retningslinjer for store solcelleanlæg" fra 2015, som er mere lempelige end dem, der nu er lagt op til.

Diskussionen går på, om nuværende ansøgninger skal behandles efter de gamle regler, som de har ansøgt under eller de nye og potentielt mere restriktive krav. 

- Debatten i forhold til nye retningslinjer bygger på, at de oprindelige retningslinjer er lavet til meget små anlæg, og nu står man med nogle meget store anlæg, siger Jan Petersen og uddyber:

- Så det er helt naturligt, der er debat om, hvorvidt de retningslinjer passer til meget større anlæg, der har et meget mere indgribende element i landskabet. 

Udvalgsformand: De skal undtages fra nye regler

Står det til formanden for miljø- og teknikudvalget i Norddjurs Kommune, Jens Meilvang (LA), så skal de ansøgninger, som allerede nu er i behandling, behandles efter de nuværende regler.

- Vi kan ikke begynde at ændre på det midt i en proces. Vi har givet erhvervsdrivende nogle muligheder for at stille solceller op, og de har gjort det, de skulle. Og så laver vi om på reglerne midt i arbejdet. Det mener jeg ikke er rigtigt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer: 

- Selvfølgelig skal vi lytte til borgerne, og det gør vi også, og der er også mulighed for, at vi ændrer på nogle af de anlæg, der er ansøgt om, men jeg mener ikke, at man kan lave grundprincipperne om midt i arbejdet. 

På den ene og på den anden side

VIDEO: Vi mødte formanden for Miljø- og teknikudvalget i Norddjurs Kommune Jens Meilvang (LA) og Norddjurs borgmester Jan Petersen (S) kort efter deres møde i økonomiudvalget tirsdag aften. Se hele interviewet her.

Nye krav kan gøre Norddjurs Kommune mindre attraktiv  

Lige nu bliver i alt fem store solcelleprojekter i Norddjurs behandlet. 

Meilgaard Gods arbejder blandt andet sammen Copenhagen Green Energy om et stort anlæg i nærheden af Fjellerup.  

Hvis der skal være 500 meter til nærmeste landsby, så kan det være, at det solcelleanlæg bliver droppet igen, fortæller chefkonsulent hos Copenhagen Green Energy, Thomas Wiene, til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Jeg håber, de holder fat I gældende regler eller dispensere fra de regler, der bliver snakket om, siger han og fortsætter:

- Det er nogle ret voldsomme afstandskrav. Det svarer til de afstandkrav, der er for vindmøller. 

Norddjurs Kommune skal lave en ny kommuneplan, og her arbejder politikerne lige nu med et forslag om, at der altid skal være 500 meter fra større solcelleanlæg til nærmeste samlede bebyggelse.
Norddjurs Kommune skal lave en ny kommuneplan, og her arbejder politikerne lige nu med et forslag om, at der altid skal være 500 meter fra større solcelleanlæg til nærmeste samlede bebyggelse. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Deres virksomhed hjælper lodsejere og investorer med at klargøre store solcelleprojekter, og han frygter, at skærpede krav kan gøre Norddjurs Kommune mindre attraktivt for solcelleanlæg.

- Vi bliver nødt til at starte helt forfra og arbejde under nogle restriktive afstandkrav, som ikke svarer til andre kommuner i Danmark, så jeg kunne forestille mig, at meget af planlægningen ville blive rykket til andre kommuner, siger han. 

Chefkonsulent hos Copenhagen Green Energy, Thomas Wiene

Borgmester: Skov kan erstatte afstandskrav

De endelige krav bliver vedtaget på et kommunalbestyrelsesmøde i næste uge. 

Her kan det være, at afstandskravet på 500 meter bliver ændret til et krav om, at der skal plantes skov rundt om solcelleanlæggene. 

-  Afstandskravet var et af de emner, vi i dag drøftede, og jeg tror, vi kan blive enige om, at afstandskrav kan håndteres fleksibelt i forhold til de borgere, der bliver påvirket, siger borgmester Jan Petersen og slutter:

- Nogle steder kan vi måske løse problemet mellem borgere og investorer ved, at vi rejser skov, som skærmer det udsyn, man reagerer på. 

VIDEO: Se indslaget fra tirsdag her, hvor du blandt andet kan møde Frederik Nicolajse der sammen med sin familie i flere år har arbejdet på at få et stort solcelleanlæg anlagt på deres marker ved Ålsrode.


COVID-19 corona test forum horsens

Østjysk kommune har højeste incidens i Danmark

Simon Grimstrup

Mulig ny verdensrekord: Løb i mere end ti timer op og ned ad Silkeborg-bakke

Unknown

Brand tæt ved nyrenoveret kulturhus

Skærmbillede 2021-05-15 kl. 11.30.13

Trist majvejr fortsætter så langt øjet rækker

_DSC0162

Gellerup-demonstration endte uden sigtelser

IMG_0209

play VIDEO: Kom med på jagt efter forsvundet anker

Dagens mest læste