Efter døde unger i rede: Nu nedsætter landsby et storkelaug

I Enslev har de oprettet et storkelaug, som skal sikre, at der kommer storkeunger i reden igen næste år.

03:21

VIDEO: I Enslev på Djurslands bor storkene Jytte og Peter. De fik tidligere på året unger, som desværre døde - ifølge en storkeekspert blandt andet på grund af redens dårlige stand. Nu vil landsbyen sikre, at storkene kommer igen.

Storkeparret Jytte og Peter fik i juni to unger, som efter kort tid døde i deres rede i Enslev på Djursland. 

Det var første gang siden 1965, at der var storkeunger på Djursland, og lokale vil nu sikre, at næste kuld storkeunger kan overleve i reden. 

- Vi vil nedsætte et storkelaug i løbet af efteråret, som skal sørge for, at reden bliver vedligeholdt og får de forskellige ting fundet frem og tager kontakt til storken.dk, så vi får den hjælp, vi skal bruge. De får sådan set ansvaret for det, siger Torben Tækker til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også VIDEO: Glubske og sultne flyvere plyndrer og hærger på restauranter

Han er formand for Enslev Forsamlingshus og Bylaug.

- Når der så kommer storke igen til foråret, skal de også sørge for, at der kommer foder, og at vi får det hele til at køre, så vi kan få unger i den, siger han. 

Storkereden i Enslev er utæt i den ene side, og det kan have haft konsekvenser for ungerne. 

Vigtig for området

Da storkeungerne døde, fik det storkeeksperter til at så tvivl om, hvorvidt den dårlige erfaring med reden i Enslev ville afholde Peter og Jytte fra at vende tilbage næste sommer og prøve lykken som forældre igen.

Men allerede nu er storkeparret altså tilbage til området. 

- Nu er den kommet, og så skal vi også passe på den og byde den velkommen. Det er jo lidt en sjælden fugl, så man skal altså passe på den, siger Torben Tækker. 

Han fortæller, at de - i Danmark - sjældne fugle, betyder meget for den lille by på Djursland. 

- Der er mange mennesker, der gerne vil se den. Det har vi set her i sommer. De har holdt i kø herude. Jeg synes, det er alle tiders. Det skal vi værne om.

Storkeæg klækkede i starten af juni i en rede på Djursland. Ungerne fik dog et ganske kort liv. Se indslaget om storkene her. Foto: Ove Halvor Christensen