Dyre dråber til dyrene: - Det giver os en kæmpe merudgift

For høje nitratkoncentrationer i en privat drikkevandsboring i Norddjurs tvinger ejeren over på det dyre kommunale fællesanlæg.

Hanne Line Revsbech bor på Lykkegården ved Ørsted. Hun driver en større kvægbedrift på ejendommen.

Hun har en privat boring til hendes gård, så både hendes stuehus, hvor hun bor, og hendes produktion af kvæg kan få vand.

Men for meget nitrat i hendes private vandboring har betydet, at hun nu skal tilsluttes den offentlige vandforsyning. Og det skal dyrene på gården også.

- Sådan en varm sommerdag, så kan en ko godt komme op og drikke 150 liter vand.

En tilkobling til den offentlige vandforsyning vil koste i omegnen af 100.000 kr. plus tilslutningsomkostninger.
En tilkobling til den offentlige vandforsyning vil koste i omegnen af 100.000 kr. plus tilslutningsomkostninger. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Vand fra det offentlige vandværk koster 4. kr. pr. kubikmeter vand. Det kan blive dyrt for kvægdriften, ifølge gårdejeren.

Foruden drikkevandet til køerne, skal stalden nemlig renses og køerne skal vaskes.

- Det giver os en kæmpe merudgift. I omegnen af 100.000 kr. plus tilslutningsomkostninger. Vi bor jo herude, hvor der ikke er nogle naboer, og der er ikke lige nogen vandledning nede ved os, siger Hanne Line Revsbech til TV2 ØSTJYLLAND.

De mindre vandværker er sårbare

Det er et forslag i Norddjurs kommunes vandforsyningsplan, der tvinger gårdejeren til at tilslutte sig den offentlige vandforsyning. Forslaget er nu sendt i høring.

Hanne Line Revsbech kan dog ikke forstå, at man ikke kan adskille vandet, så køerne stadigvæk får vand fra den private boring.

- Der er et rør, der går indtil stuehuset og et rør til produktionen, så det er ikke svært at koble dem fra hinanden.

Næstformanden for Teknik og Miljø i Norddjurs Kommune, Niels Basballe (S), er indforstået med, at det kan blive en ekstra udgift, hvis landbrugene skal koble sig på det offentlige vandværk. Men han tør ikke tage nogle chancer med det offentlige vand.

- vi skal sikre vores drikkevand fremadrettet, mener Niels Basballe, næstformand for teknik og miljø i Norddjurs kommune
- vi skal sikre vores drikkevand fremadrettet, mener Niels Basballe, næstformand for teknik og miljø i Norddjurs kommune Foto: TV2 ØSTJYLLAND

- Med risikoen for at det offentlige vandværk og de private boringer kan berøre hinanden, som det også er tilfældet her, så kan du risikere at der kommer en nitratforgiftning i det offentlige vand.

- Det er jo for at sikre vores drikkevand fremadrettet. Vi har nogle udfordringer med mindre vandværker, der er meget sårbare, og vi må jo se realistisk på det, siger Niels Basballe (S). 

Hanne Line Revsbech håber på, at politikerne ombestemmer sig.

- Jeg håber, at når den skal endeligt vedtages i byrådet, at politikerne i kommunen er blevet klogere og vælger at gå med en løsning, hvor vi kan få lov til at bibeholde vores boringer til procesvand, siger Hanne Line Revsbech.

Skærmbillede 2021-05-09 kl. 13.45.53

play Landsby plaget af hensynsløse bilister: - I går var det helt vanvittigt

Mallorca

liveblog COVID-19 LIVE: Snart kan du komme på charterferie igen

Lars Østergaard

play Østergaard efterlyser viden: Ingen ved, om sognenedlukninger virker

Rygeforbud VTR 1930 Still (1)

play Tobaksfri skoletid: Elever frygter kontrol og overvågning

20_percent

play VIDEO: Båd overtændt i Grenaa - ejer viste stor kølighed

Oskar og Bertram

play Endelig kom den store dag: Oskar og Bertram fik tårerne til at trille

Dagens mest læste