DMI advarer om vinterstorm: Orkan-vindstød og forhøjet vandstand på vej

En storm med vindstød af orkanstyrke skal i weekenden ind over Østjylland, og nu er alle landsdelens kommuner udsat.

Har du planlagt udendørs aktiviteter i weekenden, eller har du løse genstande stående udenfor, bør du nok lige læse med her.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har fredag morgen nemlig udsendt flere varsler forud for stormen Malik, der ventes at ramme Danmark i weekenden.

Det er et stort vejrsystem, der kommer fra nordvest og vil bevæge sig ind over Danmark. Det vil især kunne mærkes langs mange vest- og nordvendte kyster, vurderer DMI.

Derfor er Norddjurs Kommune en af de kommuner, hvor der nu varsles om risiko for storm med vindstød af orkanstyrke. Konkret forventer DMI storm med blæst på 25-28 sekundmeter og vindstød på helt op til 35 sekundmeter i Norddjurs Kommune.

Det er nok til at kunne forårsage skader, blæse træer omkuld og løsne tagsten. Særligt på øen Anholt midt i Kattegat vil man formentlig kunne mærke vinden.

Opholder man sig lørdag i kommunen vil man forventeligt opleve, at vindstyrken stiger stødt fra morgenstunden og er kraftigst sidst på aftenen og nattetimerne til søndag.

Varslet gælder fra lørdag eftermiddag klokken 15 og løber de næste 18 timer frem til søndag klokken 9.

Sådan ser DMI's varsel ud efter middagstid fredag.
Sådan ser DMI's varsel ud efter middagstid fredag. Foto: DMI (grafik)

Fredag formiddag blev DMI's varsel opgraderet, så alle andre kommuner end Norddjurs er malet gule på vejrtjenestens danmarkskort. Det vil sige, at de er i den såkaldte kategori 1, der varsler om voldsomt vejr.

For alle kommuner varsles der nu vindstød af stormstyrke fra lørdag klokken 15 til søndag klokken 9.

DMI forventer, at vinden vil ligge på omkring 20-23 sekundmeter, og at vindstødene kan komme helt op på 25-28 sekundmeter.

Som følge af den kraftige vind forventer DMI, at der vil blive presset meget vand ned sydpå fra Kattegat. Derfor har tjenesten lidt efter middag fredag udsendt yderligere varslet om forhøjet vandstand.

I Aarhus Bugt, der på DMI's kort inkluderer farvandet syd for Djursland og øst for Odder Kommune, og Nordlige Lillebælt, der inkluderer Horsens Fjord, kan vandstanden søndag blive op til 1,4 meter over normalen.

Da det kan lede til lokale kystnære oversvømmelser, opfordrer DMI til, at man passer godt på, når man færdes langs kysten.