Claus mistede sin datter til en spritbilist: - Kom ud og snak om sorgen

Claus Viftrup har mistet sin 17-årige datter til en spritbilist. Sorgen har ikke været tabu, og han opfordrer andre til at være åben om det

- Jeg kan stå og smile, når jeg ser på billederne. Det betyder meget, siger Claus Viftrup, der for snart fem år siden mistede sin 17-årige datter i en trafikulykke. Væggen her betyder rigtig meget for ham.

For Claus Viftrup fra Auning blev søndag den 30. juni 2013 dagen, som alle forældre frygter.

Camilla, hans 17-årige datter, blev kørt ned bagfra af en spritbilist i nærheden af Djurs Sommerland. En trafikulykke, hun mistede livet på.

Læs også 17-årige Camilla mistede livet: Blev kørt ned af spritbilist

Selvom det er snart fem år siden, så sidder sorgen dybt i ham den dag i dag.

- Jeg går stadig i sorggruppe, hvor vi mødes med andre forældre, der har mistet. Det føler jeg stadig, jeg har et behov for, siger Claus Viftrup til TV2 ØSTJYLLAND.

- Så har jeg hende altid med mig, siger Claus Viftrup om tatoveringen på sin arm, der er et portræt af datteren Camilla. På armen er hendes fødselsdato og dødsdato også tatoveret.

Og der er da også stadig dage, hvor han opsøger sorgen.

Jeg går stadig i sorggruppe, hvor vi mødes med andre forældre, der har mistet. Det føler jeg stadig, jeg har et behov for.

Claus Viftrup, Auning

- Så græder jeg rigtig meget. Og det er jo dét, folk har lidt svært ved at forstå - at man egentlig nogle gange søger den her sorg, siger han og uddyber, hvorfor han opsøger den:

- Det gør jeg, fordi når man så græder og virkelig græder ud - for det første, så tænker man på hende og husker tilbage på alle de gode ting, og så bagefter, når man har grædt ud, så sidder man og føler, at man har fået noget luft, siger han.

Men for Claus Viftrup har sorgen ikke været et tabu, og han kan kun opfordre andre til at være åbne om deres sorg.

- Lad vær med at lukke dig selv inde, det er man nok slem til. Kom ud og snak om det, siger han.

01:34

I videoen kan du høre Claus Viftrup fra Auning fortælle om, hvordan han bearbejder sorgen over at have mistet sin 17-årige datter for snart fem år siden.

Luk video

Debat-turné sætter fokus på sorg

Og netop åbenhed og en snak om sorgen er noget, der bliver sat på dagsordenen i hele landet.

Netop nu turnerer et debatarrangement om sorg rundt i Danmark, og onsdag aften kom turneen til Aarhus, hvor Det Etiske Råd og Det Nationale Sorgcenter inviterede til en snak om døden og om sorg.

- Det betyder faktisk rigtig meget for mig. For det er det sidste, vi laver sammen, siger Claus Viftrup om det armbånd, som datteren købte dagen inden, hun mistede livet til en spritbilist.

70 mennesker mødte op, og én af oplægsholderne til arrangementet var den tidligere Aarhus-borgmester, Nicolai Wammen.

Der gik alt for lang tid. Da min mor døde kom det som et chok. Der var jeg i en situation, hvor jeg vendte mig indad i stedet for at snakke med en psykolog eller gå i en sorggruppe.

Nicolai Wammen, tidl. borgmester i Aarhus

Som 24-årig mistede han selv sin egen mor ret pludseligt. Men modsat Claus Viftrup, så var den 24-årige Nicolai Wammen ikke særlig hurtig til at tage fat om sorgen.

- Der gik alt for lang tid. Da min mor døde kom det som et chok. Der var jeg i en situation, hvor jeg vendte mig indad i stedet for at snakke med en psykolog eller gå i en sorggruppe, siger Nicolai Wammen og uddyber:

- Derfor er jeg også rigtig glad for at kunne hjælpe med at få fortalt, at man kan gøre noget. Der er ingen snuptagsløsning til, når man mister én, man elsker, men man kan komme hurtigere og bedre videre, end jeg gjorde dengang, siger han.

02:10

VIDEO: Hør hele interviewet med Nicolai Wammen her, hvor han fortæller om, hvordan han bearbejdede sin sorg, da han som 24-årig pludselig mistede sin mor.

Luk video

Nicolai Wammen er glad for at være med til at sætte fokus på sorgen, og han håber, at han - ved at fortælle sin egen historie - kan være med til at få andre til at se, at man godt kan gøre noget ved sorgen.

SORG

 • 55.000 dør i gennemsnittet om året i Danmark. De efterlader i gennemsnit fire personer i sorg.
   
 • I løbet af de næste 20 år stiger antallet af dødsfald med 25 procent - døden er kommet for at blive.
   
 • 10-15 procent af alle efterladte rammes af behandlingskrævende kompliceret sorg.
   
 • 8 ud af 10 efterladte savner at tale om den person, som de har mistet.
   
 • Det koster samfundet 3,4 milliarder kroner i sygemeldinger, når folk går rundt med ubehandlet sorg.
   
 • Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anerkender nu kompliceret sorg som en decideret diagnose. 

Kilde: Det Nationale Sorgcenter