Bygger på tiende år: Peder laver et 800 år gammelt handelsskib

Når det er færdigt, vil han sejle jorden rundt

03:48

1 af 2

Ti år. Så længe har Peder Toft fra Lyngby på Djursland foreløbigt været i gang med at bygge sit handelsskib fra perioden lige efter vikingetiden.

- Det er en meget lang proces, vil jeg sige, og jeg havde nok i min naivitet troet, da jeg startede, at jeg skulle bruge et par år på at bygge sådan et skib her, siger Peder Toft, der er skibstømrer.

Men sådan er det ikke helt gået, og han har fortsat lang vej til, at skibet kan blive søsat.

Point of no return

- Det er jo på tiende år, jeg bygger, og jeg er langt fra færdig. Men jeg har det rigtig godt med det. Jeg er glad og synes, at det er sjovt, når vi er i gang, siger Peder Toft og fortsætter:

Unge designere håber at blive opdaget

- Nu er jeg nået så langt, så det er point of no return. Jeg er simpelthen nødt til at gøre det færdigt for at kunne have ro i sjælen.

Skibet er en såkaldt kogge. Det er et lukket handelsskib, der stammer fra år cirka 1200.

- Jeg regner ikke med, at jeg skal fragte de helt store fragter, det bliver nok mest personer, der skal være ombord, men jo, vi har selvfølgelig plads til nogle kokosnødder og noget, siger Peder Toft.

Bøssemager: Ville bygge om på egne våben

Han blev under sin uddannelse inspireret til projektet af en lærer, der gik og byggede på en model. Men hvorfor ikke lave et skib, der er større, tænke Peder Toft.

Søsat inden han fylder 40 år

- Mit mål er, at jeg får skibet søsat, og at det kommer i vandet, når jeg bliver 40 år, og det er der to og et halvt år til. Så i forhold til det, som jeg har nået indtil videre på de seneste ti år, så har jeg rimelig travlt, hvis jeg skal nå det. Men der står ikke nogen og giver mig dummebøder, hvis jeg ikke når det, men jeg vil da skyde på, at jeg er ude at sejle, når jeg er cirka 45 år, siger Peder Toft.

De første år i vandet skal bruges på de indre danske farvande.

Vil sejle jorden rundt

- Og så er min plan den store rejse, som er vest over. Det er Grønland, USA og Stillehavet og hele vejen jorden rundt. Det er den store plan. Men vi når, det vi når, siger Peder Toft, der har strategien klar.

Jens tager badedragt på i Spanien og fortæller om luskefise

- Jeg må tilstå, at der er gået meget tid på land med at bygge, men jeg har en måde, jeg holder det mentale oppe på, og det er, at jeg vil bruge ligeså lang til på havet, som jeg har brugt her på land på at bygge det.

- Så hvis det tager ti eller 15 år, så får jeg bare det mere tid i den sidste ende. Selvfølgelig, hvis jeg bliver 90 år inden, at den er søsat så? Men det tror jeg ikke, griner Peder Toft.

Du kan se mere om Peder Toft og byggeriet af det gamle handelsskib i videoen øverst på siden. Indslaget er lavet i forbindelse med TV 2 | ØSTJYLLANDS program Livet + det løse, og du kan se hele programmet her, hvor vi også møder forfatteren Jens Blenstrup, som i badanstalten Spanien i Aarhus læser op fra sin bog Luskefisefortællinger.