Bob-bob-bob: Kom med ind i The Julekalender

Træd med ind i Gertrud Sands køkken og nissernes hule fra The Julekalender på Museum Østjylland

01:32

VIDEO: Kom med bag kulisserne til The Julekalender på Museum Østjylland i Grenaa.

Fritz, Hansi og Günther skal finde en nøgle til the Playdåse. De fleste kender stadig navnene Gertrud Sand, Oluf og Benny, selvom det er 27 år siden The Julekalender første gang blev vist på TV.

Læs også Risiko for glatte veje: Der kan komme snebyger torsdag

- Det var meget nyt og så var det samfundssatire med et tema, som også eksisterer i dag – nemlig forskellen mellem land og by, fortæller Sven-Vilhelm Mikkelsen, som er redaktør på juleweb.dk og juleekspert.

02:13

VIDEO: Her fortæller juleekspert Sven-Vilhelm Mikkelsen, hvorfor The Julekalender er blevet så populær.

Luk video

Man husker den nok også fordi, at The Julekalender bliver genudsendt i år for 10. gang i alt på TV2.

- Der er en grundt til at TV2 genudsender den så mange gange. Seertallene ligger højere, når de genudsender The Julekalender, end når de genudsender nogle andre voksen julekalendere fra 1990´erne.

Det er om noget et stykke dansk kulturhistorie, som kan samle generationer. Det er en fantastisk omgang jul i store mængder - ikke mindst på grund af Gertrud Sands julepynt.

Jesper Nørskov Pedersen, museumsinspektør, Museum Østjylland

Det er nu også muligt at opleve Gertrud Sands køkken, stue og nissernes hule. Udstillingen af de originale rekvisitter er udstillet på Museum Østjylland i Grenaa.

Gertrud Sands køkken er udstillet på museet med dertilhørende julepynt.

- Det er om noget et stykke dansk kulturhistorie, som kan samle generationer. Det er en fantastisk omgang jul i store mængder - ikke mindst på grund af Gertrud Sands julepynt, fortæller museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen fra Museum Østjylland i Grenaa.

Læs også Alayoubi får ingen dagpenge: - Tyveri ved højlys dag

Her er man ekstremt glade for at vise og kunne fortælle historier om julekalenderen, som havde premiere i 1991.

- Først og fremmest skal det være den gode historie. Tit når folk er på museum, så er det nogle lidt ældre ting, men det her er nogle ting, som rigtig mange kan huske. Den er kun 27 år gammel. Det gør, at det er en helt anden oplevelse, siger museumsinspektøren til TV2 ØSTJYLLAND.

The Julekalender samlede nationen igen og igen

Da The Julekalender fik premiere var det i en tid, hvor der ikke var så mange kanaler og julekalendere at vælge imellem.

Læs også Bag om The Julekalender: Redaktørens kone faldt i søvn

- Dengang var der ikke så mange tv-kanaler, som der er i dag. Så det var lettere at samle nationen, og det kunne The Julekalender, siger Sven-Vilhelm Mikkelsen, redaktør på juleweb.dk – et af Danmarks største julemedier.

01:40

VIDEO: The Julekalender blev optaget på en gård lidt uden for Hørning. I 2017 besøgte TV2 ØSTJYLLAND stedet igen.

Luk video

Det var også nyt, at der var en julekalender for voksne.

- Jeg tror, at det nye var, at det var en julekalender målrettet voksne. Det havde man ikke set så meget før. Den første julekalender til voksne blev sendt året før i 1990, siger Svend-Vilhelm Mikkelsen.

Det er det mest perfekte, der er lavet nogensinde af danske julekalendere for voksne. Hele måden den er bygget op på, og sproget. Ej, det er simpelthen pragtfuldt.

Asger Rouseng, Tirstrup

En af gæsterne på museet, som elsker The Julekalender var Asger Rouseng fra Tirstrup.

- Den har været en stor del af vores liv i mange år, så det kunne være sjovt at høre noget mere, end bare det man ser, fortæller han.

00:52

VIDEO: Asger Rouseng fra Tirstrup er stor The Julekalender-fan, og han skulle bare se udstillingen.

Luk video

Sangene, sproget, kulisserne og de tossede nisser er han helt vilde med og for ham, findes der ingen større julekalender.

- Det er det mest perfekte, der er lavet nogensinde af danske julekalendere for voksne. Hele måden den er bygget op på, og sproget. Ej, det er simpelthen pragtfuldt, siger Asger Rouseng.

Læs også Villavej satte julelys op i flere dage: Se det hele blive tændt

Udstillingen på Museum Østjylland kan ses indtil den 6. januar 2019.