Blå partier vil tage ret fra forening: - Forstår ikke formålet med det

Flere borgerlige partier vil fratage Danmarks Naturfredningsforening retten til at fremsætte fredningsforslag

01:50

I næsten 80 år har Danmarks Naturfredningsforening haft retten til at fremsætte fredningsforslag på lige fod med kommunen og staten.

Men det kan snart være slut, i hvert fald hvis det står til de borgerlige partier i Folketinget. 

Læs også Kattegatbro var ikke klappet af i regeringen

- Det er jo ikke okay, at privatpersoner, lige meget om de er organiseret i en forening eller ej, kan på den måde gå ind og fremsætte fredningsforslag på den måde over andre menneskers private ejendom, siger folketingsmedlem Carsten Bach (LA).

Gjerrild Nordstrand blev fredet

Danmarks Naturfredningsforening får gennemført næsten 85 procent af de fredningsforslag, som de fremsætter.

En af de steder i Østjylland, der er blevet fredet på grund af Danmarks Naturfredningsforening er Gjerrild Nordstrand, og det havde ikke været muligt uden den ret, som flere partier nu vil fratage dem, fortæller lokalforman i Danmarks Naturfredningsforening i Randers, Christian Halgreen. 

- Hvis ikke man der i 1950’erne havde haft muligheden for at rejse en fredningssag for det område, der dengang var et privat område. Så var området ikke blevet sådan et åbent og flot landskab, så var det blevet sommerhushaver.

Gjerrild Nordstrand er et af de områder, som er blevet fredet, efter Danmarks Naturfredningsforening fremsatte et fredningsforslag.

Og han forstår slet ikke formålet med at tage retten til at fremsætte fredningsforslag fra foreningen

- Det minder mest af alt om, at man bare ønsker at tage nogle værktøjer fra Danmarks Naturfredningsforening, siger Christian Halgreen.

Kritik af ret til fremsætte fredningsforslag på privatejet ejendom

Det er især foreningens ret til at fremsætte fredningsforslag på privatejede områder, som kritiseres af Liberal Alliance. 

Læs også Vi tester seks fordomme: Kan junkfood og slik give ADHD?

- Det synes vi ikke er rimeligt, og slet ikke i dag, når vi har så udbygget et lokal demokrati, at alle jo til hver en tid i samarbejde med kommunalbestyrelsen vil kunne fremsætte fredningsforslag