Besættelseshistorie i nye klæder: Gådejagt efter nazisternes håndlanger

Grenaa under besættelsen. Det er emnet for en ny gådejagt, som Museum Østjylland snart kan tilbyde. Lørdag var der test af de forskellige poster rundt i byen.

02:11

VIDEO: Grenaa under besættelsen er emnet for en ny gådejagt, som Museum Østjylland snart kan tilbyde. Lørdag var der test af de forskellige poster rundt i byen. Familien Lisvad havde meldt sig som prøvekaniner, og både forældre og børn fik udfordret deres historieviden.

Selvom besættelsen af Danmark i foråret 1945 sang på sidste vers, sov datidens modstandsfolk med det ene øje åbent.

HIPO-folk, stikkere og andre nazi-sympatisører forsøgte at få fat på dem til det sidste.

Læs også Kraftige tordenbyger på vej - her kan der falde en halv måneds regn

Nu kan gådeglade personer tage deres familie eller venner med på en historisk gådejagt i Grenaa by og havn, hvor en række gåder udfordrer både historieviden og samarbejde.

Målet er at fange Dr. Peters. En dansker under dæknavn, der under krigen gik i tysk tjeneste og på grusomvis jagtede og forhørte lokale modstandsfolk.

Jeg har aldrig vidst, at der var så meget, der foregik i Grenaa under anden verdenskrig.

Mille Lisvad, Grenaa

Den jagt satte Familien Lisvad fra Grenaa lørdag ind på, som nogle af de første, da de fik lov at være prøvekaniner på Museum Østjyllands nye aktivitet.

- Jeg har aldrig vidst, at der var så meget, der foregik i Grenaa under anden verdenskrig. Jeg troede bare, det var sådan en lille stille by, fortæller Mille Lisvad, da hun har været igennem gåderne med familien.

Familien Lisvad fra Grenaa var lørdag prøvekaniner på Museum Østjyllands nye aktivitet.

Grenaa under besættelsen

Gådejagten åbner først rigtigt den 28. juli, hvor oplevelsen henvender sig til grupper af 3-6 personer og børn fra 10 år op.

Læs også Dakkedak-drenge med millioner af afspilninger: Synger om håndjob og punani

På lørdagens testtur fulgte gådemageren bag med, for at tjekke, om der var noget, der skulle rettes op på, inden det for alvor går løs:

- Det er for at se, om det virker. Er gruppedynamikken som vi forestillede os, den skulle være? Får de diskuteret de problemstillinger, vi lægger ind undervejs? Eller er der noget som bliver misforstået?, fortæller Søren Østergaard Madsen, historikeren bag projektet.

Det er Dr. Peters her, der er omdrejningspunktet for gådejagten i Grenaa. 

Selvom familien Lisvad selv er fra Grenaa, så var de ved jagtens slutning overraskede over, hvor stor en rolle byen spillede, under besættelsen.

- Der er ting, vi ikke vidste om Grenaa i hvert fald. Selvom vi er født og opvokset i området, så anede jeg ikke, at det var sådan, siger Karen Lisvad.

Læs også Jesper vil have danskerne til at droppe vand på flaske

Det er gratis at forsøge sig som nazi-jæger fra den 28. juli og frem til den 30. august. Derefter er der entre. Der skal bookes tid på museumoj.dk.

03:22

VIDEO: I sommeren myldrede folk til udstillingen om modstandsbevægelsen på Museum Østjylland. Se indslaget fra den 24. juli 2019 her.

Luk video