Amalie har været på slankekur, siden hun var tre år

Problemer med vægten har fået Amalie til at følge diæter og dyrke ekstra motion det meste af sit liv. Nu følger hun Holbækmodellen med stor succes

02:24

Overvægtige børn i Randers, Farvskov, Nord- og Syddjurs Kommune har siden 2014 kunne søge hjælp til at tabe sig ved brug af Holbækmodellen.

Her arbejder man efter modellen, som følger børn og unge mellem 3 og 18 år, og hjælper dem med at spise sundere, dyrke mere motion og få et sundere liv.

Amalie Pedersen har tabt sig ved hjælp af Holbækmodellen og støtte fra hendes mor Tenna Pedersen. 

Et af de børn, der har fulgt Holbækmodellen de seneste 3 år, er Amalie Pedersen:

- Slik, sodavand, saftevand, chips og kage er afpasset hver uge. Og så spiller hun håndbold to gange om ugen, går til gymnastik en gang om ugen, hopper flittigt på trampolin, og vi går ture. Og så cykler hun, siger Tenna Pedersen, der er mor til Amalie.

Ikke altid lige let

Holbækmodellen skiller sig ud ved - på én gang - at stille specifikke krav til både børnenes aktivitetsniveau, kost og skærmtid, hvor de sidder stille.

Amalie har ingen sygdomme, der påvirker hendes forbrænding, hun har bare let ved at tage på.

Nogle gange er det mega irriterende, fordi jeg ikke må få noget, jeg virkelig gerne vil have. Men det gode ved det er, at jeg taber mig. 

Amalie Pedersen

Derfor kæmper hun for at følge den stramme diæt, så hun kan holde vægten nede inden næste kontrolvejning i Grenaa.

Det går den rigtige vej, og det hårde arbejde har ført til, at hun er meget tæt på at være i kategorien ”normalvægtig”. Men det er ikke altid let at holde sig i skindet.

- Nogle gange er det mega irriterende, fordi jeg ikke må få noget, jeg virkelig gerne vil have. Men det gode ved det er, at jeg taber mig. Rigtig meget, siger Amalie Pedersen.

Mors erfaringer

Holbækmodellen har været anvendt i Randers, Favrskov, Nord- og Syddjurs Kommune siden regeringen satte gang i projektet med en satspulje i 2015. Modellen har haft stor succes, og op imod 80% har oplevet varigt vægttab efterfølgende.

Læs også 22-årige Astrid tabte sig 84 kilo - nu viser hun kroppen frem

Amalies mor, Tenna Pedersen, har selv været overvægtig, og det har været ekstra motivation at se billeder fra dengang, for ifølge hende var det hårdt at være overvægtig.

- Jeg var også tyk som barn, og jeg har været nødt til at få en operation for at få styr på det, siger Tenna Pedersen.

Amalie Pedersen får nu rørt sig dagligt. Hun går til håndbold, cykler og hopper på trampolin. 

Familien har sat stor pris på den støtte og vejledning, de har fået gennem sygeplejerskerne, der har præsenteret dem for Holbækmodellen. Men den største støtte kommer ikke fra kommunen.

- Jeg er bare glad for, at jeg får så meget støtte og hjælp. Især af min mor, hun hjælper mig rigtig meget.

Læs også Kommune tilbyder kronisk syge hjælp mod overvægt

Satspuljen hører op den 1 januar, men alle fire kommuner har sat penge af til selv at fortsætte det succesfulde projekt.

Se indslaget om Amalie Pedersens succes med Holbækmodellen i toppen af artiklen.