500-års hændelse begravede Djursland i massiv regn

Regn væltede ned over Danmark onsdag, der blev årets hidtil vådeste dag. Djursland fik næsten ti centimeter

00:11

Kari Baklund optog denne video i Grønfeld på Djursland onsdag eftermiddag. Videoen taler for sig selv.

Onsdag blev årets hidtil vådeste døgn. Der faldt regn i mængder, der statistisk set kun opleves en gang hver 500 år, skriver DMI.

Et lavtryk gik onsdag i land og stoppede over Jylland, der blev hårdt ramt af de massive vandmængder, som onsdag væltede ned over landet. 

Læs også Plejehjem på Djursland oversvømmet under skybrud

På Helgenæs på Djursland blev der målt 98,6 millimeter nedbør. Det er disse næsten ti centimeter regn på et døgn, der kun falder en gang hvert 500. år.

- Vi opdaterer løbende statstik over, hvor meget nedbør der falder på de våde døgn. Derfor kan vi komme med et bud på, hvor hyppig eller sjælden en begivenhed er ved en målestation. Ud fra vores data, så vil indbyggerne på Helgenæs i gennemsnit opleve 98,6 mm nedbør på et døgn ca. en gang for hver 500 år, fortæller klimatolog Mikael Scharling. 

Også i Skanderborg faldt der meget regn onsdag. Foto: Sten Brøgger

Hørby, der ligger mellem Randers og Aars, fik 57 millimeter regn på bare tre timer. Vejdirektoratet fik opkald om akvaplaning, mens aarhusianere oplevede, at kloakdæksler på vejen hoppede op på grund af det store pres. 

Hele landet fik massiv regn, og den samlede mængde nedbør nåede op på 22,3 millimeter på landsplan. I alt blev det til 961 millioner ton vand.

Læs også Regnen væltede ned over Østjylland: Her ramte skybruddet

Det betyder, at der faldt rundt regnet 22 liter, hvad der svarer til mere end to store gulvspande med vand på hver eneste kvadratmeter i hele landet.