22 timer i bus og 12 timer i fly: Strandede Stefan endelig hjemvendt fra Peru

Efter mere end to uger indespærret på et hostel og over halvandet døgns rejse er det langt om længe lykkedes Stefan Julian at komme hjem fra Peru.

Stefan Julian havde netop overstået sin vandretur på Machu Picchu i Peru, da han fik meldingen om, at Udenrigsministeriet anbefalede alle danskere i udlandet at komme hjem. Der gik mere end to uger, før det lykkedes ham. Foto: Privat

Stefan Julian sidder lige nu alene i et sommerhus i Bønnerup Strand på Djursland. Her isolerer han sig de næste 14 dage.

Det lyder måske ikke som det mest sindsoprivende, men efter mere end to uger, hvor han har været mere eller mindre indespærret på et hostel i byen Cusco i Peru, er det en kæmpe lettelse.

Læs også Strandet i Sydamerika: Nedlagt flytrafik forhindrer Stefan i at komme hjem

- Der har jo været en uvished om, hvordan jeg skulle komme hjem, så skuldrene faldt lidt ned, da jeg landede. Nu er jeg på hjemmebane igen, siger Stefan Julian til TV2 ØSTJYLLAND.

Han var blandt de knap 200 strandede danskere, der fredag morgen landede med et særfly fra Peru i lufthavnen i Kastrup.

Fragtet i busser med politieskorte

Flyveturen tog lidt over 12 timer, og inden da havde han allerede været næsten et døgn undervejs.

For at komme til Lima, hvorfra flyet afgik, skulle han nemlig på en 22 timers bustur fra Cusco, hvor han på daværende tidspunkt havde været strandet i 16 dage.

Fra bjergbyen Cusco blev Stefan Julian og adskillelige andre turister fragtet i busser til hovedstaden Lima, hvor det danske særfly skulle lette fra. Foto: Privat

- Vi skulle igennem et bjergpas på 10 timer med hårnålesving, og folk var køresyge ad helvede til, men jeg slap sådan næsten, siger han.

Fire busser kørte i kortege med politifolk på motorcykler foran og bagved fra Cusco til hovedstaden Lima, hvor særflyet, der endelig skulle få ham og de mange andre skandinaver hjem.

Læs også Inger og Claus Ole slap ud af Peru: - Vi var heldige

- Dernede kaldte de det projekt ”vikingos”, som er spansk for vikinger. Der var folk fra Danmark, Sverige, Norge og Finland, så det var vikingerne, der skulle hjem, fortæller Stefan Julian.

En af de vanskeligste særflyvninger

Udenrigsministeriet beskriver Peru som et af de steder, der har været vanskeligst at få danskere hjem fra her under udbruddet af COVID-19.

Der er undtagelsestilstand i Peru, hvilket blandt andet betyder, at veje er lukket ned, flytransporten ind og ud af landet er suspenderet, og der er udgangsforbud.

- Hvis du skulle noget udenfor, så skulle du have et ærinde, såsom at handle, gå på apoteket eller hæve penge, siger Stefan Julian.

Særflyet fra Lima i Peru til Kastrup var SAS’ længste direkte flyvning nogensinde. Foto: Privat

Til sidst lykkedes det dog for at få hentet 285 passagerer fra Norden hjem et SAS-fly, som fløj sin længste rute nogensinde.

- Der er blevet lagt så mange arbejdskræfter i at få os hjem. Udenrigsministeriet har nok arbejdet deres røv i laser, siger Stefan Julian.

Fra kylling og ris til rugbrød og leverpostej

Alle danskere, der kommer hjem fra rejser i udlandet i disse dage, anbefales af Udenrigsministeriet at gå i karantæne i 14 dage efter hjemkomst.

Derfor er Stefan Julian nu alene i Bønnerup Strand.

- Når jeg endelig er kommet hjem, så er det sidste, jeg vil, at smitte min familie, siger han.

Stefan Julian nåede at fejre sin fødselsdag sammen med sin rejsegruppe på deres hostel i Cusco, før de endelig blev hentet hjem. De overraskede ham med børnefødselsdag, med alt hvad det indebærer af slik, lagkage, sjove hatte og stoledans. Foto: Privat

Han var således heller ikke en af dem, der krammede familien i lufthavnen ved hjemkomst. Hans far og bror ventede godt nok på ham på perronen i Aarhus - men på behørig afstand.

- De var kørt fra Bønnerup Strand til Aarhus i to biler, og så fik jeg kastet nøglen til den ene.

Læs også Nyeste coronatal i Østjylland: Ingen nyindlagte i over en uge

Familien har dog sørget for at gøre tiden i isolation lidt mere udholdelig.

- De har været så søde at sørge for, at jeg har noget tøj, en playstation, et påskeæg, og så er køleskabet fyldt op med rugbrød og leverpostej. Det er lige, som det skal være, for jeg har jo levet af overkogte ris og kedelig kylling i alt for mange dage, siger Stefan Julian, der har tænkt sig at give familien en kæmpe bjørnekrammer som de første, når den slags er tilladt igen.