Børnelæge: - Flere små børn henvises med forstoppelse

På afdelingen Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital får de stadig flere børn henvist med forstoppelse. Mange må behandles med afføringsmiddel, men det bekymrer ikke overlæge

Forstoppelse hos spædbørn og børn generelt kan være pinefuldt. Både for barnet, men også for forældrene, der må se magtesløse til, at den lille bare ikke kan komme af med det. 

Charlotte Siggaard Rittig, der er overlæge på afdelingen Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital, er en af de børnelæger i Danmark, der har beskæftiget sig mest med mave/tarm-problemer hos børn, og hun mærker en stigning i antallet af henvendelser fra bekymrede forældre. 

Her følger hendes svar på en række spørgsmål om årsager og behandlingsmetoder. 

Bliver flere børn forstoppede i dag sammenlignet med tidligere?

Børnelæge Charlotte Siggaard Rittig svarer: 

Vi ved ikke, om flere rent faktisk bliver forstoppede. Det, jeg kan sige, er, at vi får henvist flere børn.

Og de forældre, der kommer her med deres børn, er vildt frustrerede og helt rundtossede, fordi de har læst alt muligt på nettet. Og lad mig slå fast: Jeg kan sagtens forstå, at forældre bliver bekymrede med al den information. Det er dog vigtig at skelne imellem det at der godt kan gå lang tid mellem afføringerne og så en reel forstoppelse hos et barn. 

Hvad er årsagerne til, at spædbørn bliver forstoppede?

Børnelæge Charlotte Siggaard Rittig svarer: 

Man skelner her mellem ammebørn og børn, der får modermælkserstatning.

Desværre oplever en relativ stor del af spædbørn, der får modermælkserstatning, at de bliver forstoppede. Årsagen er der med modermælkserstatning er tale om en knap så effektiv optagelse af mælken. Der er simpelthen flere affaldsstoffer i sammenlignet med modermælk, og der er derfor mere, der skal ud. Det betyder også, at afføringen ofte bliver mere fast, og det kan føre til forstoppelse, og børnene skal helst af med afføring en gang i døgnet.

Mange børn kommer over forstoppelsen, når de kommer op at gå. Det er simpelthen, fordi motionen stimulerer tarmbevægelserne.   

Ammebørnene bliver sjældent forstoppede, og omkring deres afføringsmønster siger man faktisk, at det er ligegyldigt, om barnet skider 14 gange i døgnet, eller om det kun sker hver 14. dag. Det er simpelthen individuelt, hvor hurtigt madens rejse i tyktarmen er, og det er afgørende for hyppigheden af afføring.

Mange børn med forstoppelse behandles med afføringsmiddel – ofte den slags der blandt andet sælges under navnet movicol – er det ikke farligt?

Børnelæge Charlotte Siggaard Rittig svarer: 

Man skal ikke være bange for, at afføringsmidlet ødelægger noget. Det fungerer ikke på samme måde, som den ”gammeldags type”, som folk populært siger, gør tarmen doven.

Jeg har behandlet børn med forstoppelse i rigtig mange år, også inden vi movicol fandtes – og det var skrækkeligt. Selvfølgelig er det stadig bedst, hvis barnet kan komme over forstoppelsen uden et afføringsmiddel. Det er desværre ikke altid det kan lade sig gøre, og i de tilfælde er vi rigtig glade for i dag at kunne hjælpe med movicol, som jeg kalder en slags snydefibre med vand.

Fakta om afføringsmidlet PEG 3350, der blandet andet sælges som "Movicol"

Der findes ingen videnskabelige undersøgelser af konsekvenserne ved brugen af denne type afføringsmiddel til børn under to år - hvorfor er du tryg ved at bruge det?

Børnelæge Charlotte Siggaard Rittig svarer:

Jeg har anvendt midlet til behandling af forstoppede børn i omkring 10 år nu, og vi har ikke set bivirkninger ved midlet, så ja, jeg er tryg ved det, og det kan forældrene også være.  

Men kan man ikke give barnet naturlige ting til at komme over forstoppelsen?

Børnelæge Charlotte Siggaard Rittig svarer: 

Jo, det kan nogle børn, og det skal man selvfølgelig undersøge om kan lykkes.

Det handler i hvert fald om at få godt med fibre i kosten, når barnet begynder at få fast føde. Godt med fuldkorn og så skal barnet have rigeligt med væske.

For børn, der har akut forstoppelse, kan det gamle husråd med en omgang svesker være en god idé, men til børn, der er forstoppede gennem længere tid, dur det ikke, da det gør tarmen doven.

Nogle har desuden god gavn af forskellige sunde olier. Det skal man endelig prøve af.

Hvad kan være en af de største udfordringer ved forstoppelse?

Børnelæge Charlotte Siggaard Rittig svarer: 

Det bliver problematisk, fordi barnets egen refleks til at komme af med afføringen holder op med at fungere.

Det kan opstå fordi, at afføringen ligesom står i kø helt nede i barnets endetarm, og hvis barnet kommer til at trække det ind i stedet for at komme af med det igen og igen, måske fordi det gør ondt, så ødelægges barnets naturlige refleks, og så kan det ikke længere mærke, hvornår det skal. Derfor skal afføringen blødgøres, så den er sværere at holde på og ikke gør ondt at komme af med.

Hvad kan man gøre, hvis ens barn har mistet den refleks?

Børnelæge Charlotte Siggaard Rittig svarer: 

Vi har tidligere været forskrækkede over at træne refleksen med de små under to år. Men det gør vi i dag. Det gøres ved, at man ganske enkelt sætter barnet, hvis det er stort nok til det, på potten efter hvert måltid, hvor barnets gastric-koliske refleks (tarmbevægelser red.) naturligt vil gå i gang.

Her sidder barnet nemlig godt til at kunne komme af med afføringen. Barnet kan sagtens beholde bleen på, mens de sidder her, hvis de helst vil det. Det vigtigste er, at barnet synes, det er en god stund og ikke bliver bange eller kede af det.

Vi plejer at sige, at det tager et halvt år, før refleksen er genoprettet, så man skal have tålmodighed.

Er du mor, og har du lyst til at dele dine erfaringer med andre mødre? Så bliv medlem af TV2 ØSTJYLLANDs morklub på Facebook lige her. 

Design uden navn

Efterlysning: Varetægtsfængslet stak af fra politiet

AUH Aarhus Universitetshospital Skejby Sygehus hospital supersygehus

Halvdelen af sygeplejerskerne på nyreafdeling strejker

20210411-113651-L-1920x1079we

Mandag ophæves mange restriktioner: Disse gælder dog stadig

Web- Reaktioner på ingen mundbind Still

play Glæde over droppede mundbind: - Så kan man jo se dem smile

20200809-161900-L-1920x1078we

Op til 33 grader: Varmebølge skyller ind over Danmark

20190719-233614-6-1920x1079we

Officielt: Ikonisk rockstjerne giver koncert i Randers

Dagens mest læste