VIDEO: Letbanen sætter miljøet i højsædet

Aarhus Letbane, der lørdag holdt åbent hus, lader ikke regnvand og energi gå til spilde

Det blomstrer i den grad på toppen af Aarhus Letbanes nye trafik- og servicecenter i Banegraven i Aarhus. Det 6400 kvadratmeter store tag er fyldt med stenplanter.

- Det er en fantastisk mikrofauna, der er kommet  heroppe i løbet af ingen tid, siger letbanedirektør Claus Rehfeld Moshøj til TV 2 I ØSTJYLLAND. 

Der er en klar mening med de mange planter. De skal være med til at isolere bygningen og forsinke nedsivningen af regnvand.

- Vi har forsøgt at lave helhedstænkning rundt om letbanen. En ting er, at vi får et grønt alternativ til at køre med bilen, men man får også et system, der er gennemtænkt hele vejen igennem så grønt, som vi nu kunne gøre det, siger Claus Rehfeld Moshøj.

Regnvandet, som lander på trafik- og servicecentrets tag, går ikke til spilde. Det opsamles og skal bruges til at vaske togene med.

- Vi prøver at løbe efter alle de muligheder, vi har for at gøre det her så miljørigtigt som overhovedet muligt – det gør vi blandt andet ved at prøve at samle regnvandet op og bruge det så meget, som vi overhovedet kan, siger Claus Rehfeld Moshøj.  

Letbanen sender første tog på skinner til maj næste år. Togets maksimale hastighed bliver 100 kilomter i timen. 

Her ankommer det første togsæt i juni.

Bæredygtigheden er også i højsædet i togene, der for alles vedkommende er eldrevne.  

- Når toget bremser, så genererer det energi, siger Claus Rehfeld Moshøj. Han forklarer, hvordan energien skal bruges til at få for eksempel lys i toget.

- Den energi, der er til overs, sendes op i køreledningerne, så de andre tog kan bruge den, siger Claus Rehfeld Moshøj.

Lørdag holdt Aarhus Letbane åbent hus i det nye trafik- og servicecenter.

I videoen øverst på siden fortæller letbanedirektør Claus Rehfeld Moshøj om trafik- og servicecentrets miljøvenlighed.