VIDEO: Her kører letbanen sin første tur i Aarhus

Onsdag blev et af de nye letbanetog testet i Viby

00:30

I maj 2017 forventes det, at den nye letbane står klar. Onsdag blev et af de nye tog for første gang testet i dagslys på en strækning nær Viby Station, og det gik efter sigende fornuftigt.

Folkene bag letbanen laver flere forskellige statiske og dynamiske test for at sikre sig, at togene kører uden problemer til næste år. 

- Vi kigger blandt andet på grænsefladen mellem toget og signalsystemet for at se, om toget reagerer korrekt. Det skal eksempelvis bremse ned selv, og der er andre sikkerhedsmæssige forhold, som skal være i orden, siger direktøren for Aarhus Letbane, Claus Rehfeld Moshøj, til tv2oj.dk.

Derudover er det også vigtigt at teste letbanens kørestrømsanlæg, hvor opgaven er at isolere strømmen fra Banedanmarks anlæg, så den nye letbane ikke påvirker den øvrige trafik.

Læs også Ny cykelsti langs letbanen i Aarhus

- Vi var bekymret for såkaldt krybestrøm, men det kommer der ikke. Testene i dag er gået fornuftigt. Der har været lidt udfordringer med togets ABS-system, men dem har vi fået løst, fortæller Claus Rehfeld Moshøj.

I den kommende tid skal letbaneførere uddannes på strækningen i Viby, og i det nye år rykkes testene så ud på offentlig vej.

02:02

Det er håbet, at letbanen kan få folk til at parkere bilen uden for Aarhus. Se mere om det her. 

Luk video

I januar bliver det efter planen i Lisbjerg, og i februar rykker testene til det første vejkryds på Paludan Müllers Vej i Skejby, og så bevæger testtoget sig ind gennem byen.

- Forventningen er så, at vi er klar i maj 17, men jeg vil så også sige, at maj jo er en lang måned, lyder det lidt kryptisk fra direktøren.

Du kan se billeder af letbanetogets kørsel i Viby øverst på siden.