VIDEO: Her går det næsten galt i farligt Letbane-kryds

Der er en grund til, at der bliver lukket for højresving i kryds ved Mindet

00:19

Mange nærved-hændelser tyder på, at der potentielt kan ske ulykker ved Mindet i Aarhus. Derfor lukker kommunen for højresving i krydset.

Også i dag var det lige ved at gå galt. Det skete samtidig med, at TV2 ØSTJYLLAND tilfældigvis filmede på stedet. Det kan du se i videoen øverst i artiklen.

Aarhus Kommune har nu besluttet at lukke for muligheden for at svinge til højre i krydset ved Mindet mod Europaplads, når bilisterne kommer ud fra Dokk1. 

Læs også Fare for Letbane-ulykker: Lukker for højresving i farligt kryds

Keolis, der er driftsselskabet bag Aarhus Letbane, har de seneste måneder, hvor der er kørt testkørsel, konstateret 22 såkaldte nærved-hændelser – altså hændelser, hvor letbane og biler har været tæt på at påkøre hinanden, fordi bilister kører ulovligt igennem krydset ved mindet for at komme fra Sydhavnsgade til Europaplads. I dag skete altså en mere.

- Vi tror, det er en helt rigtig og uundgåelig beslutning. Vi kunne jo se, at trafikanterne fortsat havde meget, meget svært ved at overholde reglerne dernede, og det gav nogle ufordelagtige situationer, så vi er tilfredse med den beslutning, siger politiinspektør Jesper Bøjgaard Madsen fra Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Fest i Aarhus, men i Odder venter man stadig på letbanen

- Problemet har haft et stort omfang, og vi har skrevet rigtig mange bøder ud, og det er egentlig ikke det, vi vil. Vi vil gerne have, at trafikken forløber som den skal, uden at politiet behøver at blande sig, så vi ser frem til det her, siger Jesper Bøjgaard Madsen. 

Kommunen oplyser, at det, i de måneder hvor letbanen har kørt uden passagerer, har det været muligt at foretage katastrofeopbremsninger, hvor letbanetoget stopper i løbet af ganske få meter. Men med passagerer i togene er det en løsning, som kun må bruges i alleryderste nødstilfælde, da risikoen for skader på passagererne ved så voldsomme opbremsninger er for stor. 

Læs også Efter letbane-åbning: Politikere glæder sig til næste skridt

- Vi kan simpelthen ikke leve med de risici, der er for passagererne, og de mange nærved-hændelser tyder på, at det ikke vil lykkes at få alle bilister til at overholde færdselsloven på stedet. I stedet er vi nødsaget til at vælge den mindst indgribende løsning og afspærre krydset for højresvingende biler, så de farlige situationer på stedet bliver reduceret, siger Tyge Wanstrup, centerchef i Teknik og Miljø.

Se videoen, hvor det er tæt på at gå galt, øverst i artiklen.