Letbane til Odder og Grenaa: Her er seneste status

Aarhus Letbane arbejder på højtryk, men kan ikke love en åbningsdato

Her er Aarhus Letbane i gang med en testkørsel på strækningen mellem Aarhus og Odder.

De har ventet. Og ventet. Og ventet lidt mere.

Forsinkelsen af letbane-strækningerne til Odder og Grenaa har faktisk været omdrejningspunkt for mange lokale vittigheder i de to østjyske byer.

Nu kommer Aarhus Letbane med den seneste prognose for, hvornår borgerne i henholdsvis Odder og Grenaa kan forvente at tage en tur i letbanen. Det er dog - som altid - en prognose med forbehold.

Læs også Falmet letbane-vision: 90 parkeringspladser til 5000 pendlere

Strækningen mellem Aarhus og Odder forventes at åbne i løbet af sommeren 2018, mens borgerne i Grenaa først kan køre i letbane til Aarhus mod slutningen af 2018, lyder det.

De to strækninger er teknisk færdigbyggede, men de sidste godkendelser mangler fortsat.

Odderbanen er måneder forsinket

Aarhus Letbane arbejder på at færdiggøre ansøgningerne til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. 

Strækningen har længe været teknisk færdigbygget. Det vil sige, at arbejdet med at etablere kørestrøm, signalanlæg og tilpasse perroner er afsluttet. 

Når Odderbanen åbner, begynder letbanen samtidig at køre på strækningen mellem Universitetshospitalet i Skejby og Lisbjergskolen nord for Aarhus.

Måske vil der rent faktisk snart køre letbane-tog til stationen her i Odder - og ikke kun en testkørsel som her. Foto: Aarhus Letbane

Ifølge Jens Velling, der er kommunikationschef for Aarhus Letbane, har aflysningen af letbane-åbningen i september udløst flere måneders forsinkelse i forhold til Odderbanen.

- Vi kan forsat ikke fastsætte en åbningsdato, men vi har en forventning om, at vi kan begynde at køre med passagerer på Odderbanen i løbet af sommeren, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Først skal Aarhus Letbane udføre funktionstest og erfaringskørsel på strækningen, ligesom Aarhus Letbane også mangler de sidste godkendelser fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

- Aflysningen i september betød, at vi skulle lave en ny ansøgning. Da Aarhus Letbane efterfølgende blev godkendt, skete det på 58 vilkår, som vi skulle håndtere for at få lov til at fortsætte driften, siger kommunikationschefen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi var færdige med det arbejde i sidste måned. Aflysningen og arbejdet med at opfylde de mange vilkår har forsinket arbejdet med at få godkendt Odderbanen. 

Læs også Buslivet håbløst efter letbanens ankomst: - Vi holder konstant i kø

Status for Grenaa

I maj måned blev strækningen mellem Aarhus og Grenaa teknisk færdigbygget. Som i Odder mangler der dog også lidt finish-arbejde. 

Hvornår strækningen kan åbne afhænger af flere faktorer, oplyser letbanens drifts- og sikkerhedschef, Jens Michael Toft. 

En faktor er, hvornår Odderbanen godkendes. Da en del af godkendelserne af Odderbanen kan overføres til Grenaabanen, tager man godkendelserne i den rækkefølge.

Læs også Ligestilling? Nul kvinder i Letbane-bestyrelse

- Vi håber, at nogle af godkendelserne fra Odderbanen kan overføres til Grenaabanen, så godkendelsesprocessen dér kan blive kortere end tilfældet med Odder, siger kommunikationschef Jens Velling.

Aarhus Letbane forventer, at Grenaabanen kan åbne hen mod slutningen af 2018. Når det sker, åbner man samtidig strækningen mellem Lisbjerg og Lystrup.

Aarhus Letbane arbejder på højtryk med at opnå godkendelser af Odder- og Grenaabanen, lyder det.

 

01:38

VIDEO: På Djursland håber borgerne i byer som Mørke, Ryomgård og Kolind meget på, at letbanen snart kommer. Se video fra april her.

Luk video