Kransekage og boller: Prisen for den aflyste letbanefest offentliggjort

570.000 kroner. Så meget kostede den aflyste åbningsfest for letbanen i Aarhus

For en måned siden blev den helt store åbningsfest med musik og kage for Aarhus Letbane som bekendt aflyst i 11. time, og letbanetogene kører derfor fortsat rundt uden passagerer.

Men hvad har den aflyste fest så egentlig kostet?

Det spørgsmål har Teknik og Miljø i Aarhus Kommune nu i et svar til Dansk Folkeparti redegjort for.

Her fremgår det, at de samlede udgifter udgør 570.000 kroner. Heraf forventes cirka 150.000 kroner udbetalt som kompensation for leverandørers udgifter som følge af aflysningen og tabt arbejdsfortjeneste, lyder det i svaret.

Udgifterne til de forskellige elementer i åbningsfesten

- Enkelte elementer af åbningsfesten kunne aflyses, og for andre har leverandørerne givet afslag i den budgetterede pris. De fleste udgifter til åbningsfesten skal dog afholdes grundet den sene aflysning, skriver Teknik og Miljø i Aarhus Kommune ved rådmand Kristian Würtz (S) og Luise Pape Rydahl, chef for Byudvikling og Mobilittet, i svaret.

Her er den scene, der blev opstillet til åbningsfesten.
Her er den scene, der blev opstillet til åbningsfesten.

Det var dog ikke alt, der gik til spilde. Blandt andet blev de mange stykker kransekage - cirka 4.000 stks - delt ud til aarhusianerne, der lagde vejen forbi Dokk1 på dagen, hvor åbningen skulle have fundet sted. 

De 4.000 stykker kransekage, der var lavet til letbanens åbningsfest, blev delt ud til aarhusianerne.
De 4.000 stykker kransekage, der var lavet til letbanens åbningsfest, blev delt ud til aarhusianerne.

Det er Aarhus Kommune og Region Midtjylland, der ejer Aarhus Letbane, som har betalt udgifterne til den aflyste åbningsfest.

Næste åbningsfest bliver mindre

Dansk Folkeparti har også spurgt, hvilke planer der arbejdes med i forbindelse med 'næste gang, man vil forsøge at åbne letbanen'?

I svaret til det spørgsmål fremgår det, at der arbejdes på en markant mindre markering af åbningen, og at udgifterne endnu ikke er afklaret, men at man forventer, at det bliver i størrelsesordenen 50.000 kroner.

Dansk Folkeparti har også spurgt, hvilke økonomiske konsekvenser aflysningen af letbanen har haft i forhold til den offentlige transport, og hvor meget koster det per uge, letbanen bliver udskudt.

Hertil svares det blandt andet at: 

- Foreløbig har det ingen økonomiske konsekvenser for kommunen, at letbanen starter senere op end planlagt. Udgangspunktet er, at Letbanen først får kontraktafregning fra 2018. Letbanens driftsudgifter frem til dette tidspunkt afholdes som interne forberedelsesomkostninger i letbanens eget driftsanlægsbudget, uanset om der køres med eller uden passagerer i letbanetogene.

Derudover oplyses det, at Aarhus Kommune og Region Midtjylland nu overvejer, hvorvidt udgifterne til den aflyste åbningsfest den skal indgå i et søgsmål fra Aarhus Letbane mod operatøren Keolis.

Du kan læse hele svaret fra Teknik og Miljø her.