Flere uenigheder om Letbanen: Torsdag skal parterne mødes

Trafikstyrelsen stiller op overfor borgmester og regionsrådsformand torsdag

Foto: Henning Bagger (Scanpix)

Hvorfor er Aarhus Letbane endnu ikke godkendt til at køre med passagerer?

Det er måske det vigtigste, men langt fra det eneste spørgsmål, som Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) og afgående regionsrådsformand Bent Hansen (S) ønsker svar på, når Trafikstyrelsen på torsdag er kaldt til Aarhus Rådhus for at forklare sig. 

Nyeste skud i en lang række af uenigheder mellem Aarhus Letbane og Trafikstyrelsen har nu bredt sig til også at omfatte Odderbanen. Det handler om testkørsel på den gamle bane mellem Aarhus og Odder. Her mener Aarhus Letbaneselskab, at de med allerede indgåede aftaler med Østjyllands Politi og Aarhus Kommune må foretage testkørsel blandt andet ved at afspærre alle jernbaneoverkørsler ved Odderbanen for trafik, mens der testes.

Omvendt mener Trafikstyrelsen, at Letbanen kun må foretage sikkerhedstest efter styrelsens regler. Og ifølge letbanedirektør Claus Rehfeld Moshøj vil det risikere at medføre forsinkelse af godkendelsen af strækningen mellem Odder og Aarhus med yderligere flere måneder og medføre betydelige meromkostninger. 

Læs også Letbane-problemer i Odder: Plan for testkørsel ikke godkendt

TV2 Østjylland har fået aktindsigt i korrespondance mellem Aarhus Letbane og Trafikstyrelsen. Heraf fremgår det at Letbanedirektøren i ren og skær fortvivlelse sendte i en mail til ledelsen i Trafikstyrelsen i går.

'Vi har derfor desværre, og helt ekstraordinært, set os nødsaget til at få lavet en uafhængig advokatvurdering af styrelsens beslutning. Denne er vedlagt. Som det fremgår, vurderer vores advokat at styrelsen, uanset indholdet i øvrigt af den tidligere udmelding i 2015, ikke kan forlange, at der skal udfærdiges en særskilt testtilladelse på Odderbanen. Lovgivningen er derfor uklar', skrev Claus Rehfeld Moshøj.

Ifølge Jyllands-Posten kommer oplysningen om de nye problemer med strækningen til Odder bag på regionsformand Bent Hansen, der nu har fået nok. 

  Foto: Henning Bagger - Scanpix

- Det her drejer sig om, at en styrelse fra København skal vise magt. Nu har der kørt tog på strækningen mellem Odder og Aarhus i over 80 år, og så kommer der en bureaukratisk styrelse og skal bestemme, hvordan overkørslerne skal være. Hele sagen viser, at der er nogen, der skal vise, hvis magt er størst, lyder det fra Bent Hansen i Jyllands-Posten.

Bent Hansen understreger overfor Jyllands Posten, at hvis der ikke sker noget nu, ryger sagen videre til Folketinget og transportministeren:

- Det, vi har oplevet, er fuldstændig uforståeligt. Hvis ikke man kan finde ud af det her nu, så ryger sagen til Folketinget og til transportministeren. Der skal snart komme noget ud af alle de midler, der er investeret. 

Læs også Kransekage og boller: Prisen for den aflyste letbanefest offentliggjort

TV2 ØSTJYLLAND har allerede for en uge siden bedt Trafikstyrelsen uddybe, hvad der mangler for at en køretilladelse til Aarhus Letbane kan udstedes.

Spørgsmålene fra TV2 ØSTJYLLAND  som Trafikstyrelsen endnu ikke har svaret på, ses her:

Hvilke tekniske forhold er stadig uafklarede?

Er der mangler, der er afgørende for sikkerheds godkendelsen?

Hvorfor har Styrelse hidtil ikke kunne godkende de forhold, assessor allerede har godkendt?

Vil Styrelsen udstede tilladelse til at Letbanen i en overgangsperiode kan køre på vilkår, i givet fald hvorfor ikke?  

TV2 ØSTJYLLAND har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Trafikstyrelsen. 

Der bliver nok at tale om, når parterne i morgen mødes. 

05:22

Claus Rehfeld Moshøj var yderst chokeret, da han måtte aflyse Letbane-åbningen. Det er efterhånden to måneder siden. 

Luk video