Efter 84.000 km testkørsel: Letbanen kører til Odder i januar

Efter dagens møde mellem politikere og Trafikstyrelsen blev det klart, at man forventer at Letbanen bliver klar til at køre på Odderbanen i januar

Der kommer tog på Odderbanen igen til januar.

Således er meldingen efter torsdagens møde mellem regionsrådsformand Bent Hansen (S), borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), og Trafikstyrelsen.

- Vi skal have en dato på, fordi vi har brug for at få det tog ud at køre omgående. Nu kan vi ikke vente længere. Nu har det kørt uden passagerer i jeg ved ikke hvor mange måneder fuldstændig uden problemer. Nu var det nok en god idé at få nogle passagerer med, sagde Bent Hansen, regionsrådsformand for Region Midtjylland, før mødet. 

quote Jeg er ikke tilfreds, før Letbanen er ude at køre.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus

Efter en times møde kunne politikerne og direktørerne fra Trafikstyrelsen så endelig sætte en dato på.

Forventningen er, at Letbanen reelt får en slags dispensation, og åbner på vilkår inden jul i Aarhus, og lige efter nytår i Odder.

Testkørsler i tusindevis

Det er de tekniske sikkerhedsregler, der stadig ikke er godkendt. Alligevel har Letbaneførerne siden sommer kørt 84.600 kilometer. Det svarer til to gange rundt om jorden.

- Vi siger ikke, at det er farligt at køre med Letbanen. Det er nu en gang sådan, at vi skal  godkende, at Letbanen selv har styr på sin egen sikkerhed. Det her handler jo også om 14 dage, hvis der er en svelle, der skal skiftes ud, så skal der være nogle regler for det, så det ikke går helt i smadder, siger Kåre Clemmesen, vicedirektør i Trafikstyrelsen. 

Igennem forløbet har Trafikstyrelsen været beskyldt for at komme med nye krav og gå op i teknikaliteter. Omvendt mener Trafikstyrelsen også efter mødet i dag, at Letbanens egen skyld, at de ikke har leveret dokumentationen i tide.

- Om man har talt forbi hinanden, om der er noget, der har været uklart, det er jo ærgerligt, og det vil vi selvfølgelig overveje. Men jeg må sige, at det basale problem her, det er, at Aarhus Letbane ikke i tide har fået lavet det materiale. Og har lagt sig selv under hårdt pres ved at udmelde en åbningsdato, inden de havde mere styr på det materiale, de skulle indlevere, siger Kåre Clemmesen.

Til trods for mødet, og den nye startdato, så er borgmesteren stadig ikke tilfreds.

- Jeg er ikke tilfreds før Letbanen er ude at køre. Jeg synes, det forløb, der har været, det har været utilfredsstillende. Men det vigtigste her og nu, det er at fokusere alle kræfter på, at få Letbanen ud at køre, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.