Du kan klage eller bage - Aarhusianere arrangerer letbanefest

Lad os fejre, at Aarhus får en letbane i stedet for at fokusere på problemerne, mener folkene bag festen

Du kan klage eller bage - Folkets letbaneåbning.

Sådan lyder navnet på en gruppe på Facebook, hvor man på lørdag den 16. december vil fejre Aarhus Letbane på havnefronten i byen - om letbanen kører med passagerer eller ej.

- Hvis vi alle bare tager lidt kage med og gør det til et kæmpe sammenskudsgilde og en folkefest! Det vil hjælpe os videre efter Aarhusfuseren... Skal vi ikke lade historien handle om, hvordan vi rejser os i stedet for, hvordan vi snublede?, står der i gruppens beskrivelse.

Og det er lige det, personer bag eventen har tænkt sig at gøre lørdag den 16. december.

- Om der er mennesker i den (letbanen, red.) eller ej, ændrer ikke på fejringen. Det her er en fejring af, at Aarhus har fået en letbane. Den har kørt 97.000 km, og det er bare et spørgsmål om tid, noget sikkerhed, og noget bøvl mellem Trafikstyrelsen, kommunen og regionen. Alt det kan aarhusianerne ikke lægge sig ned på grund af. Vi skal fejre det her, og i og med vi ikke kan planlægge en folkefest med 10 timers varsel, eller hvornår de nu får et ja, så bliver vi nødt til at begynde at bygge denne her folkefest op sammen med folk, siger Kim Bisgaard, der er initiativtager til letbanefesten lørdag den 16. december.

Må vente på grønt lys

Fredag var Aarhus Letbane til møde hos Trafikstyrelsen. Håbet var, at de sidste godkendelse skulle falde på plads, så letbanen - efter et par aflysninger - kan åbne i løbet af næste uge. Det var dog ikke alle problemerne, der blev ryddet af vejen, og derfor har letbanen endnu ikke fået grønt lys til at begynde at køre med passagerer.

Aarhus letbane oplyser, at man fortsat håber, at åbningen kan ske i løbet af den kommende uge, mens Trafikstyrelsen åbner op for, at det måske først kan ske i ugen efter.

VIDEO: Nye Letbane-problemer: Trafikstyrelsen giver IKKE tilladelse til at køre

'Vi skal ikke pege fingre'

Men uanset hvad: Lørdag den 16. december markeres den folkelige åbning af Aarhus Letbane, og folkene bag mener ikke, at det igen er kommunens opgave at agere festarrangør.

- Nej, de har jo prøvet, og den blev udsat. Det her handler om ikke at vente på nogen. Vi er private mennesker, der synes, at den her by kan andet end at stå og pege fingre, når et eller andet ikke går til tiden. Det er et borgerdrevet initiativ, som vi håber, at folk vil slutte sig til i takt med, at de også føler, at der noget, der er værd at fejre, siger Kim Bisgaard. 

Det er etape 1 af Aarhus letbane, der åbner i første omgang. Den går fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i Skejby.
Det er etape 1 af Aarhus letbane, der åbner i første omgang. Den går fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i Skejby. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Folkefesten foregår i tidsrummet fra 12-14 lørdag den 16. december på Havnepladsen i Aarhus. mere end 300 har på Facebook tilkendegivet, at de kommer til festen, mens 1.600 har vist interesse for begivenheden.

'Vi skal være medborgere'

- Vi er medborgere i en by, og vi vil gerne være medskabende. Vi vil gerne prøve at sige, at vi kan bidrage med noget. Nu er kommunen godt i gang, og de har god dialog med Trafikstyrelsen, men vi vil gerne bakke op og sige: Hvad kan vi gøre? Vi kan hjælpe byen med at fejre den her letbane, når kommunen har brug for det, så der vil vi gerne være medborgere og ikke se passivt til. Det, tror jeg, er det smukkeste, vi kan give til byen, siger Adrian Matthew Fey, der er en af initiativtagerne til eventen.

Aarhus Letbane har som bekendt været gennem en turbulent tilværelsen med flere bump på vejen. Åbningen af første del var oprindeligt planlagt til marts 2017, men blev rykket til september. Her endte man dog med - aftenen inden den store åbningsfest - at aflyse åbningen, da godkendelserne ikke var i orden.

Endnu er en ny åbningsdato ikke meldt ud, men uanset hvad inviterer Kim Bisgaard, Adrian Matthew Fey og flere alle til en folkelig åbningsfest lørdag den 16. december.

Du kan se mere om tankerne bag åbningsfesten i videoen øverst på siden.