DF kræver svar om udskældt letbane-åbning inden sommer

Til oktober forventes evalueringen af problemerne med åbningen af Aarhus Letbane at være klar. Men det er alt for længe at vente, mener Dansk Folkeparti

03:20

VIDEO: her kan du se hele interviewet med Kim Christiansen (DF), der vil have evalueringen klar inden sommer.

Det kan ikke være rigtigt, at evalueringen af det uskønne og udskældte forløb frem mod åbningen af Aarhus Letbane først er klar til oktober, og at man endnu ikke har fundet ud af, hvem der skal lave den.

Otte måneder er helt uacceptabelt.

Kim Christiansen (DF) om ventetiden på evalueringen

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis Kim Christiansen, der er transportordfører og næstformand for Transport-, Bygnings- og Boligudvalget.

- Otte måneder er ikke tilfredsstillende at skulle vente. Jeg synes, det er dybt beklageligt, og derfor vil jeg selvfølgelig rette henvendelse til transportministeren (Ole Birk Olesen, red.) om det, så vi kan få gang i den her proces, siger Kim Christiansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Letbane-åbning blev udskudt: Forklaringen lader vente på sig

Onsdag kunne vi her på TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at det endnu er uafklaret, hvem der skal se nærmere på forløbet, der altså resulterede i, at letbanen dagen inden den stort anlagte åbningsfest den 23. september 2017 måtte aflyse og udsætte åbningen i måneder.

Transportministeriet oplyste onsdag desuden, at det er ministeriets forventning, at evalueringen er klar til oktober.

'Otte måneder er helt uacceptabelt'

Men det er altså ikke godt nok, mener Kim Christiansen.

- Det er vigtigt, at man finder de rigtige til at lave det, for Trafikstyrelsen kan jo ikke undersøge sig selv, men vi skal have gang i processen. Otte måneder er helt uacceptabelt.

Læs også Letbane-kaos i Aarhus: Biler kørte mod letbanetog ved Dokk1

Kim Christiansen vil gerne have evalueringen klar hurtigst muligt - og helst inden sommerferien - da erfaringerne fra evalueringen skal i brug, så man undgår lignende situationer i forbindelse med de næste etaper af letbanen.

- Vi skal primært finde ud af, hvad der gik galt i forhold til samarbejdet - eller det manglende samarbejde - og hvordan vi undgår, at det sker fremadrettet. Vi skal jo have åbnet flere strækninger med letbanen til blandt andet Odder og Grenaa samt andre anlægsprojekter rundt om i landet, siger Kim Christiansen.

Læs også Bundsgaard om letbane-sag: Det er fuldstændig grotesk

Forløbet omkring den aflyste og udsatte åbning af Aarhus Letbane har været uskønt, hvilket også var tydeligt at mærke på Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) tilbage i december 2017. Her sagde han:

- Min tillid til Trafikstyrelsen i øjeblikket kan ligge på et meget lille sted, og derfor er vi også nødt til at få undersøgt hele det forløb, der har været omkring det her. Vi har brugt millioner af skattekroner på at få lavet de her sikkerhedsgodkendelser. Det er et langt forløb som nu igen ser ud til at springe den frist, man har lavet. Det er uacceptabelt, og det er vi nødt til at få undersøgt.

04:46

VIDEO: Bundsgaard om letbane-sag: Det er fuldstændig grotesk. her kan du se eller gense interviewet med Jacob Bundsgaard fra december 2017.

Luk video

Aarhus Kommune ejer halvdelen af Aarhus Letbane I/S.

Siden åbningen af Aarhus Letbane i slutningen af 2017 er der skiftet ud på flere af de væsentlige poster, der har haft med hele godkendelsesforløbet at gøre. 

Blandt andet har Aarhus Letbane fået ny direktør og bestyrelsesformand, ligesom der er sket organisationsændringer i Trafikstyrelsen, således er vicedirektøren nu ikke længere chef for styrelsens afdeling for kollektiv trafik. Fra første februar er han overflyttet til Center for Luftfart, ligesom kontorchefen i samme afdeling inden sommer fratræder på grund af alder.

Læs også Letbanens åbningsfest klar: Men den må blive i skuffen endnu

Pressechef Kim Vogt Østrøm afviser over for TV2 ØSTJYLLAND, at rokeringen af embedsmænd har sammenhæng med de mange problemer med godkendelsen af Aarhus Letbane.  

Ingen er fredet

- Det vigtigste for mig er ikke at finde en syndebuk, men at vi får en bedre proces i de fremtidige projekter og det videre arbejde med letbanen, siger Kim Christiansen og fortsætter:

- Vi ved jo hvilke personer, der har været involveret i det her, og uanset om de sidder ved det ene eller andet skrivebord, skal de stadig stå på mål for de handlinger, de har foretaget sig på det tidspunkt.

Læs også Farligt kryds skal laves om: - Det fungerer simpelthen ikke

Kim Christiansen er ikke den eneste, der glæder sig til at se evalueringen af problemerne med letbane-åbningen.

- Jeg synes, otte måneder er lang tid, men det vigtigste er, at vi får tingene undersøgt grundigt. Jeg forventer, at evalueringen kommer til at pege på de steder, det gik galt. Både i forhold til de interne arbejdsgange og kommunikationen – både hos Aarhus Letbane, i Trafikstyrelsen og i Transportministeriet, sagde Jacob Bundsgaard onsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

01:21

VIDEO: Bundsgaard: Vigtigt, at forløbet bliver undersøgt. her kan du se interviewet med Bundsgaard fra onsdag.

Luk video

Det er endnu uvist, hvornår Aarhus Letbane kan begynde at køre med passagerer på strækningen mellem Odder og Grenaa.