Datoen er sat: Letbanen kører fra den 23. september

- Min karriere peakede med Jørgen Leth, åbningen af Letbanen bliver det næste, siger direktøren for Letbanen

Den har været længe undervejs. Letbanen.

Men nu er datoen klar.

Den første tur med Aarhus letbane bliver den 23. september. Det bliver på strækningen fra Aarhus H til Universitetshospitalet i Skejby via havnen og Randersvej.

Egentlig skulle Letbanen været åbnet i juni, men ender altså med at blive tre måneder forsinket. Det er især opgaven med at få de nødvendige sikkerhedsgodkendelser, der har taget længere tid end forventet.

- Vi har et budget på 3,5 mia. kroner. Og vi ville gerne have åbnet før sommerferien. Men vi må erkende, at den ambition er ikke lykkedes for os. Det har været en kompliceret øvelse, siger Claus Rehfeld Moshøj, der er direktør i Aarhus Letbane A/S.

Han tør næsten godt lægge hovedet på blokken: Den 23. september kommer til at holde.

- Selv om der ikke noget, der er sikkert her i livet, er vi komfortable med den dato, siger Claus Rehfeld Moshøj.

I opstartsfasen bliver det med tre afgange i timen. Når der senere udvides til fuld drift, bliver det med op til otte afgange i hver time. På åbningsdagen vil der være mulighed for at få en gratis tur med Letbanen.

Kaster mig ind

Direktøren skal med på første tur.

VIDEO: Sammen med skuespiller Anna Nøhr Tolstrup har Jørgen Leth indtalt Letbanens stoppesteder. 

- Om jeg så skal kaste mig ind. Jeg glæder mig helt vildt. Min karriere peakede i går med Jørgen Leth. Åbningen bliver næste punkt, siger Claus Rehfeld Moshøj. 

I forbindelse med jobbet med Letbanen flyttede han for fire år siden med familien til Aarhus fra København.

- Det har været forrygende. Jeg har tre børn, og når man fortæller dem, at vi skal flytte, skal man lige synke det.  Men nu har mine børn det sådan, at det er i Aarhus, at de hører til, siger Claus Rehfeld Moshøj.

Den har far lavet

Om familien bliver i Aarhus, ved han endnu ikke. Men en ting er helt sikkert: De kommer til at høre om Letbanen i al evighed.

- Min far er ingeniør og har været med til at bygge Sydmotorvejen på Sjælland. Så hele min opvækst har jeg hørt om den på vej til Vordingborg. Mine børn kommer også til at høre om Letbanen, siger Claus Rehfeld Moshøj.

Strækningen til Odder følger i uge 48, mens sidste del af letbanesystemet til Grenaa er klar i begyndelsen af 2018.

VIDEO: Torben Damsgaard og hans søn vandt konkurrencen om at komme med på Aarhus Letbanes jomfrutur. Tag med i denne video.