Chokeret over pris for letbane-forsinkelser: - Vi skal lære af det

Et nyt samlet estimat viser, at forsinkelsen af letbanen indtil videre har kostet næsten 70 millioner kroner

70 millioner kroner har letbaneforsinkelserne i Aarhus kostet. Det viser en opgørelse, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.

Og det er et beløb, der chokerer Keld Hvalsø (Enhl.), der er formand for Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune og bestyrelsesmedlem i Aarhus Letbane.

Læs også Regning på næsten 70 millioner kroner: Dyrt at vente på letbanen

- Jeg er ret chokeret over, at forsinkelserne har kostet så meget. Og uanset om man har budgetteret med uforudsete udgifter eller ej og på den måde er dækket ind, så er pengene jo brugte, og det er saftsuseme mange penge, der kunne have været brugt til noget andet.

- Vi skal lære af det

Selvom Aarhus Letbane nu kører på strækningen i Aarhus, så er den endnu ikke åbnet på strækningerne mod Odder og Grenaa.

Jeg er ret chokeret over, at forsinkelserne har kostet så meget.

 Keld Hvalsø

Hvis ikke der skal komme endnu en endnu størreregning, så er det vigtigt, at man lærer af, hvad der indtil videre er gået galt, mener Keld Hvalsø.

- Det der er allervigtigst lige nu, udover at finde ud af, hvem der har ansvaret, det at lære af, hvad er det der er gået galt. Hvad er det for et system, der har gjort, at det her overhovedet kunne lade sig gøre, og så sikre, at den læring bruges, så det her ikke sker igen. 

Ekspert: - Penge, der er spildt

De 70 millioner, som forsinkelserne har kostet er penge, som nu ikke kan bruges på for eksempel til service på letbanen eller andre steder i kommunen, forklarer professor i økonomistyring ved Aarhus Universitet Per Nikolaj Bukh.

- Det er helt fantastisk ærgerligt. Noget af det er jo deciderede udgifter, der er afholdt, og så skal vi jo også huske, at noget af det er nogle besparelser, man havde håbet, man kunne få, som ikke er kommet, selvom man har budgetteret med dem. Så det er jo et lidt kompliceret billede. Men det er penge, der er spildt, som ikke kan bruges til noget, siger han.

Hør hele interviewet med Per Nikolaj Bukh herunder: ​

02:37 Luk video