Borgmester kritiseres for tavshed om letbane-problemer

Flere partier mener, at Aarhus-borgmester burde have orienteret byrådet om knas med godkendelse af letbane

01:28

I videoen her kan du høre lidt af den kritik, der rettes mod borgmesteren og høre Jacob Bundsgaards svar på det. Videoen er optaget inden dagens byrådsmøde.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) burde have orienteret Aarhus Byråd om problemerne med manglende godkendelser af letbanen på et tidligere tidspunkt.

Sådan lyder det fra en række partier, da byrådet har sagen på dagsordenen onsdag aften.

- Jeg mener, det var en fejlvurdering fra borgmesterens side, at man ikke informerede byrådet, siger SF's Jan Ravn Christensen.

Læs også Operatør bag letbane skifter ud i ledelsen

Det er kommet frem, at borgmesteren via sin stadsdirektør onsdag i sidste uge blev orienteret om, at Trafikstyrelsen ikke på det foreliggende grundlag kunne give grønt lys til at sætte letbanen i drift lørdag 23. september.

Dog fremgik det ifølge borgmesteren af orienteringen, at ledelsen i Aarhus Letbane forventede, at de sidste tilladelser ville nå at komme i orden inden den store åbningsfest, som bekendt blev aflyst i 11. time.

Først fredag blev offentligheden - og byrådet - informeret om, at lørdagens planlagte letbaneåbning med kransekage, gospelkor og skåltaler var aflyst.

Læs også Aarhus Letbane kan komme i drift om fem uger

Dansk Folkepartis Knud Mathiesen mener, at borgmesteren burde have orienteret byrådets partier, der torsdag var samlet til budgetforhandlinger.

Aflyst festen tidligere

- Hvis borgmesteren havde orienteret byrådets partier torsdag klokken ti, så er jeg sikker på, at borgmesteren havde fået mandat af byrådet til at aflyse festlighederne, siger han.

- Så kunne vi torsdag inden middag have udsendt en pressemeddelelse om, at byrådet aflyser letbaneindvielsen, siger Knud Mathiesen.

Læs også Aarhus Letbane kan komme i drift om fem uger

Han mener, at det ville have signaleret ansvarlighed, at byrådet på et tidligere tidspunkt og på eget initiativ afblæste festlighederne frem for at vente til mindre end et døgn før premieren.

Også Venstres politiske ordfører, Gert Bjerregaard, undrer sig over forløbet.

Han kalder den aflyste letbaneåbning for en "gigantisk fuser", der har givet byen "gevaldige ridser i lakken".

- Kunne vi have undgået de skrammer? Ja, det mener vi i Venstre. Derfor ønsker vi fuld åbenhed om, hvad der skete fra onsdag og frem, til byrådet og offentligheden blev bekendt med, at vi ikke skulle ud og køre med letbanen lørdag. 

03:07

VIDEO: Tirsdag holdt borgmester Jacob Bundsgaards pressemøde efter offentliggørelsen af en redegørelse af letbane-forløbet. Se det her.

Luk video

Jacob Bundsgaard ærgrer sig også over situationen og set i bakspejlet ville han ønske, at han onsdag havde fremsendt en mail fra letbanens direktør til byrådet.

- I lyset af det forløb, der har været efterfølgende og det fokus, så ville jeg ønske, vi havde sendt mailen frem.

- Det flytter fokus fra det, det handler om, nemlig at vi hurtigst muligt sætter letbanen i drift, siger borgmesteren til Ritzau. 

Til TV2 ØSTJYLLAND sagde Jacob Bundsgaard inden dagens byrådsmøde, som i skrivende stund ikke er slut endnu:

- Baggrunden for det er, at det var den helt klare vurdering fra ledelsen af Aarhus Letbane og fra bestyrelsesformanden, at man ville få de godkendelser i løbet af fredagen, så man havde mulighed for at sætte letbanen i gang om lørdagen, og derfor valgte jeg ikke at orientere byrådet, fordi konklusionen var, at man forventede at få tilladelserne. 

Læs også Aarhus Letbane manglede tillid til sikkerhedschef

Burde du ikke have fortalt dem, at der var fare for, at det ville gå i vasken?

- Der har hele tiden været viden om den risiko, der er forbundet med det projekt og også at de tilladelser, der skal til for at køre ikke var på plads, så den viden var både på rådhuset og hos partierne i det her forløb, siger borgmesteren.

Letbaneoperatøren Keolis har onsdag meddelt, at letbanen kan sættes i drift om fem uger. Det forudsætter dog endelig godkendelse af Trafikstyrelsen.

I videoen øverst i artiklen kan du høre lidt af den kritik, der rettes mod borgmesteren og høre Jacob Bundsgaards svar på det. Videoen er optaget inden dagens byrådsmøde.