Blinde og svagsynede testede Letbanen: Hvor er stopknappen?

Mennesker med synshandicap er afhængig af offentlige transportmidler. Derfor er det vigtigt, at de også kan bruge Letbanen

Forestil dig at skulle stige på et tog eller en bus uden at kunne se noget som helst.

Sådan er virkeligheden for mange blinde og svagsynede, når de skal bevæge sig rundt i trafikken.

- Mennesker med synshandicap er afhængig af offentlige transportmidler. Vi er ikke berettiget til handicapkørsel, og mange har ikke penge til taxi, siger Helle Kaas Schmidt, kredsformand i Dansk Blinde Samfund til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor er det vigtigt for dem at lære den nye Letbane i Aarhus at kende, og det fik 50 blinde og svagsynede personer mulighed for tirsdag, hvor de besøgte to forskellige togvogne. 

Ikke helt tryg

Finn Amby var en af de svagtseende, der besøgte Letbanen, og han var ikke helt tryg ved de nye tog, der kommer til at køre mellem Odder, Aarhus og Grenaa.

quote Mennesker med synshandicap er afhængig af offentlige transportmidler

Helle Kaas Schmidt, Dansk Blindesamfund

Han kunne ikke finde stopknappen, og han synes også, at det var svært at finde noget at holde fast i.

Togene stopper dog ved alle stationer, og der er derfor ikke brug for en stopknap, men der var andre udfordringer:

- Der er to ting, der presser sig på. Det ene er, at selve pladsen på perronerne ikke er særlig stor. Det andet er, at vi lige er blevet anbefalet at gå ind af fordøren eller bagdøren, men netop ved de døre er der ikke en knap, så tiden bliver længere, siger kredsformand for Dansk Blindesamfund i Østjylland, Helle Kaas Schmidt.

Testpersonerne var dog generelt positive over for de nye tog.

- Jeg er virkelig overrasket over, at man har tænkt over så mange ting i forhold til tilgængeligheden over for blinde og svagtsynede, siger Helle Kaas Schmidt.

Se de mest stillede spørgsmål om Letbanen her.

Hvad med førerhunde?

Der opstod også enkelte spørgsmål i løbet af dagen, som firmaet bag Aarhus Letbane ikke havde tænkt over.

- Spørgsmålet 'hvor gør jeg af min førerhund?' havde jeg måske ikke tænkt så meget over, men der kan jeg godt se, at der er en udfordring. Mertidsknappen skal vi også have kigget på, siger direktør Claus Rehfeld Moshøj.

I videoen kan du se hele interviewet med Aarhus Letbanes direktør.

Aarhus' borgmester, Jakob Bundsgaard (S), er netop kommet med et forslag om at udbygge Letbanen til Aarhus' nye bydel, Aarhus Ø, på havnen i Aarhus.