Trods løfte fra regeringen: Kompensation til dyreparker reduceres voldsomt

Til stor undren for branchen har regeringen nu kraftigt reduceret den periode, som man tidligere har lovet zoologiske haver og akvarier, at de kunne modtage kompensation for.

Det vækker stor undren hos brancheforeningen for danske zoologiske haver og akvarier (DAZA), at de indendørs zoologiske anlæg står til kun at kunne at modtage kompensation for perioden den 1. til den 20. maj.

Dyreparkerne lukkede nemlig – ligesom store dele af det resterende Danmark - ned den 12. marts, efter statsministeren havde påbudt det aftenen forinden.

quote Der er nødt til at være en fair behandling.

Helle Hegelund Knudsen, formand, Daza


- Der er nødt til at være en fair behandling. Statsministeren siger, at alle indendørs kulturinstitutioner lukker, hvorfor vi selvfølgelig lukker ned. Så kan de ikke komme nu og sige, at vi kunne have holdt åbent længere, siger formand for Daza, Helle Hegelund Knudsen, der også er direktør i Kattegatcentret, til TV2 ØSTJYLLAND.

Den 11. september indsendte hun på vegne af DAZA et brev til erhvervsministeriet, hvor man gjorde opmærksom på det, man i brancheforeningen anser som en fejl.

I deres foreløbige svar oplyser Erhvervsministeriet, at de fortsat behandler sagen.

Formanden for akvarier- og zoologiske havers brancheforening (DAZA), Helle Hegelund Knudsen, er også direktør i Kattegatcentret.
Formanden for akvarier- og zoologiske havers brancheforening (DAZA), Helle Hegelund Knudsen, er også direktør i Kattegatcentret. Foto: Kattegatcentret

Sagen er ’kompleks’

Kompensationen til dyreparkerne er hårdt tiltrængt. Ligesom mange andre erhverv, så ramte nedlukningen hårdt og fjernede fra den ene dag til den anden hele omsætning.

quote Medarbejderne kan jo heller ikke bare sendes hjem på lønkompensation, for så dør dyrene jo.

Michael Aastrup Jensen (V), folketingsmedlem.

Men hos en zoologisk have eller et akvarie kan man ikke bare slukke for strømmen og tage hjem, da der er levende dyr, der både skal fodres og passes. Derfor kunne man heller ikke bare sende medarbejderne hjem på lønkompensation.

- Det er en branche, hvor det rammer dem dobbelt så hårdt, når man skal lukke ned for besøgende. Ikke nok med, at det gik ud over deres højsæson, men medarbejderne kan jo heller ikke bare sendes hjem på lønkompensation, for så dør dyrene jo, siger folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V) til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Regeringen lever ikke op til det løfte, som de giver til branchen i marts. Det er amatøragtigt. Vi taler om en branche, der har udvist den forsigtighed, man selv opildnede til, og nu i den grad har brug for en håndsrækning. Den giver man i første omgang, men trækker den så tilbage igen senere i forløbet.

Michael Aastrup Jensen (V), som udover at være nuværende folketingsmedlem også er forhenværende borgmester i Randers Kommune, mener, at sagen er klokkeklar: Indendørs zoologiske anlæg som for eksempel Kattegatcentret skal kompenseres for perioden 12. marts til 20. maj.
Michael Aastrup Jensen (V), som udover at være nuværende folketingsmedlem også er forhenværende borgmester i Randers Kommune, mener, at sagen er klokkeklar: Indendørs zoologiske anlæg som for eksempel Kattegatcentret skal kompenseres for perioden 12. marts til 20. maj. Foto: Bjarke Bo Olsen/Ritzau Scanpix

I har I Venstre selv siddet med vel forhandlingsbordene og haft indflydelse på, hvordan de her hjælpepakker kunne se ud. Har I ikke også selv et ansvar?

- Jo, men regeringen har fra starten holdt resten af Folketinget ud i strakt arm. Det var en speciel situation, hvor vi måtte stole på regeringen og den nedlukning, der også var nødvendig. Når det så er sagt, så har vi hele tiden sagt, at det kræver ordentlige hjælpepakker.

Den 14. oktober henvendte han sig i et skriftligt spørgsmål direkte til erhvervsminister Simon Kollerup (S) for at få svar på, hvad der er op og ned i den pludseligt reducerede periode, som dyreparkerne nu står til at få nedlukningskompensation for.

- Sagen vedrørende de danske zoologiske haver og akvarier har vist sig mere kompleks end først antaget. Derfor er der igangsat et tværministerielt arbejde med henblik på at få fastlagt den nøjagtige kompensationsperiode, lød svaret fra erhvervsministeren.

Skriftlig korrespondance mellem Michael Aastrup Jensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S). Foto: Screendump fra FT.dk
Skriftlig korrespondance mellem Michael Aastrup Jensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S). Foto: Screendump fra FT.dk

Svar på basale henvendelser udebliver

Det svar giver Helle Hegelund Knudsen dog ikke meget for.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvad der er så komplekst. Det virker ret lige til. Statsministeren sagde, at, indendørs anlæg skulle lukke. Det samme fik vi bekræftet flere gange i vores kommunikation med myndighederne, som vi også har redegjort for i det brev, vi sendte til erhvervsministeriet, siger hun og fortsætter:

- Man er nødt til at kunne stole på det, man får at vide fra myndighederne. Vi bad faktisk eksplicit om at få det på skrift, men det tog os flere uger bare at få svar på vores henvendelser. Det er meget problematisk, at en regering ikke kan svare på så basale ting.

Nyheden om de økonomiske hjælpepakker gjorde, at man i dyreparkerne blev reddet fra en stærkt dramatisk situation. Man var nemlig allerede begyndt at tænke i yderste konsekvens, hvor aflivning af dyr kunne være blevet en nødvendighed, fordi driftsomkostningerne ikke længere kunne betales.

De indendørs zoologiske anlæg under DAZA omfatter Aqua, Den Blå Planet, Fiskeri- og Søfartsmuseet, Fjord og Bælt, Kattegatcentret, Nordsøen Oceanarium, Øresundsakvariet samt Randers Regnskov.

For de udendørs anlæg, der ifølge Erhvervsministeriets oprindelige løfter skulle modtage kompensation for nedlukningsperioden 18. marts til 20 maj, gælder det Givskud Zoo, København Zoo, Odense Zoo, Ree Park, Skandinavisk Dyrepark og Ålborg Zoo.

Vejbump

play Beboere raser mod nye vejbump: - Det er ikke til at holde ud

Camilla Tatari

playUdsatte opdager ikke kræft – nu vil Camilla knække koden

Covid-19 LIVE
corona test podning

liveblog Danske forskere: Lægemidlet Remdesivir kan ikke reducere coronadødelighed

Adventskranse

Sådan ser østjydernes adventskranse ud

Frost frostgrader koldt is iskoldt

Varmerekorden der fik kolde fødder til sidst

Helle Vestergaard Knudsen Nørderi

play Helle droppede pisk og gulerod: - Jeg brænder indædt for at give det videre