Nu skal kulturministeren forklare sig i sag om Gl. Estrup: - Det er jo rystende

Venstres Britt Bager kræver, at kulturministeren forklarer, hvorfor regeringen vil fjerne en vigtig bevilling på 1,5 millioner kroner til herregårdsmuseet.

De seneste ti år har Gammel Estrup modtaget 4-årige driftsbevillinger på 1,5 millioner kroner om året fra staten, men den ordning udløber til årsskiftet.

Det fremlagde regeringen i deres seneste finanslovsforslag, og det vil have store konsekvenser, lyder det fra både museet og nu også Venstres kulturordfører Britt Bager.

- Det er alvorligt for Gl. Estrup – for museet har ikke noget stort budget. Men Gl. Estrup har en vigtig opgave med at formidle vores kulturarv. Det er en vigtig østjysk kulturinstitution, som trækker masser besøgende til Djursland, og som samtidig er med til at tiltrække turister og skabe erhvervsaktivitet og beskæftigelse på Djursland, siger Britt Bager i en pressemeddelelse

Britt Bager kalder det en nedprioritering af en vigtig kulturinstitution, der har stor betydning for lokalområdet.
Britt Bager kalder det en nedprioritering af en vigtig kulturinstitution, der har stor betydning for lokalområdet. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Rystende af regeringen

Oveni de 4-årige midlertidige bevillinger på 1,5 millioner kroner, så får museet også et fast statstilskud på 2,3 millioner kroner om året.

Men på trods af det, så er det en stor del af kagen, som der vil blive taget fra museet, hvis museet ikke kommer med i den færdige finanslov.

- Hvis de 1,5 millioner bliver pillet af fra næste år, så er vi virkelig på skideren, for vi er allerede skåret til benet. Lige nu har vi 8 fuldtidsansatte, og hvis vi skal spare i dem, så bliver det svært for os overhovedet at holde åbent for besøgende, fortalte direktør Britta Andersen i september til TV2 ØSTJYLLAND.

Britt Bager, der er valgt i Østjylland for Venstre og kulturordfører, kalder det en nedprioritering af herregårdsmuseet, og vil nu have kulturminister Joy Mogensen (S) til at forklare sig over for Folketingets Kulturudvalg.

- 1,5 million er det årlige driftstilskud, som Venstre-regeringen for fire år siden bevilgede til den østjyske kulturinstitution. Men nu udløber pengene, og den nuværende regering har ikke bevillingen med i finansloven for 2021. Det er jo rystende, at en regering, der allerede har sat skatterne op 17 gange, ikke kan finde 1,5 million til en så vigtig kulturinstitution som Gl. Estrup, siger Britt Bager i en pressemeddelelse.

David Jesuthasan er opvokset på Djursland, har haft sin gang på Gammel Estrup, og har nu besluttet at løbe 80 km for at gøre opmærksom på museet og den vanskelige situation, de står i når 40% af museets statstilskud står til at bortfalde med årsskiftet.

Frygter fonde vil trække sig

Museet er desuden også afhængige af penge fra private fonde for at kunne bevare kulturarven og den fortsatte udvikling af museet.

I de seneste tyve år har kulturinstitutionen rejst 123 millioner kroner derigennem, men disse midler, frygter direktøren, vil forsvinde, hvis de 1,5 millioner kroner stopper med at blive tilført museet.


- Jeg har svært ved at se en fremtid for museet, hvis det sker, for så frygter jeg også, at fondene vil trække deres penge. Vi er nødt til at kunne komme med en egenfinansiering, før de vil støtte. De er heller ikke interesseret i at betale til vores driftsomkostninger. Det, som de støtter, er for eksempel forskning og etablering af udstillinger, har direktør Britta Andersen tidligere udtalt. 

Også andre politikere er kritiske over for regeringens valg, blandt andre har Norddjurs Kommunes borgmester og tidligere regionsrådsformand Bent Hansen også kontaktet kulturministeren og finansminister Nicolai Wammen, da de kalder sagen urimelig. 

Den endelige finanslov skal vedtages inden dette års udgang.