Biografer får en hjælpende hånd - men ikke den rigtige

Et flertal i folketinget har afsat penge til aktiviteter i de danske biografer. Glædeligt, lyder det fra Biffen i Odder, men det er ikke nødvendigvis den hjælp, de havde drømt om.

De østjyske biografer kan se frem til en ekstra hjælpende hånd i en svær corona-tid, efter der sent tirsdag aften landede en ny aftale om hjælpepakker til dansk erhvervs-, kultur-, og idrætsliv.

Som en del af aftalen afsætter regeringen og aftalepartierne 15 millioner kroner til ”at gennemføre aktiviteter på biografområdet.”

- Så længe man tænker på biograferne, er vi jo glade, lyder den umiddelbare reaktion fra Tomas Nørfelt, der er daglig leder i Biffen i Odder.

Det er dog ikke nødvendigvis den hjælp, han havde drømt om.

- Det er jo lidt en pudsig tid. Vi må ikke lukke særlig mange ind, og så skal vi alligevel sætte aktiviteter i gang, lyder det fra Tomas Nørfelt, der hellere havde set yderligere hjælp til de faste omkostninger.

Helt konkret er der i den nye aftale sat 10 millioner kroner af til aktivitetspuljen i 2020, mens de resterende 5 millioner er møntet på 2021. Kriterierne for, hvordan man får del i pengene skal nu fastsættes af aftalepartierne, men det ligger dog fast, at biograferne ikke vil kunne søge støtte til de samme aktiviteter fra både aktivitetspuljen til kulturaktiviteter og den nye biografpulje. 

Inden corona-krisen gik det faktisk ganske godt for de små foreningsdrevne biografer i Østjylland. Fra 2018 til 2019 solgte de flere billetter. Se indslaget fra den 19. januar 2020 her.

Underskud for første gang

Corona-restriktionerne har ramt biograferne hårdt, da man ikke længere må fylde salene. Ligeledes har de store Hollywood-film været en mangelvare, hvor de store tilskuermagneter er blevet udskudt.

Hos Biffen i Odder har det samlet set betydet en nedgang i omsætningen på 30-40 procent, hvilket blandt andet skyldes, at man har været lukket ned i tre måneder.

- Det tegner til, at vi får et underskud. Det har vi ikke haft før, så det er bestemt ikke positivt, siger Tomas Nørfelt.

Generelt mener Tomas Nørfelt, at det er vigtigt at holde hånden under biograferne på den ene eller anden måde, da de har en væsentlig plads i mange byer.

- Danmark er fyldt med små foreningsdrevede biografer, hvor det fungerer som et kulturelt vandhul i byerne. 


larsIMG_0253

play Det skal være slut med buræg, mener minister: Ægproducent kalder det populisme

politibil20181215-024410-L-1920x1281we

Fest i klub blev opdaget: Gæster flygtede fra politiet

operation sygehus

playNy covid-bemanding betyder aflyste operationer

modermærkekræft hudkræft modermærker

Fejl i måling af modermærker: Otte patienter fejlbehandlet

Åbykollegiet røgfrit kollegium kollegium

Sundhedsstyrelsen klar med nye retningslinjer for folk, der bor tæt

Aarhus Arrest Lisbet Nielsen Bjarne Østergaard Madsen selvmord arkivfoto 2009

Terrorsigtet blev nedværdiget af personale i fængsler