Lad være med at tage med jeres børn på blå mandag, siger eksperter

Det kan være en god løsning, at forældre sætter en ramme for dagen og herefter holder sig i baggrunden, mener familievejleder Lola Jensen

00:55

VIDEO: Se interviewet med familievejleder Lola Jensen. Video: TV2

Når landets nyudklækkede konfirmander i disse uger fejrer blå mandag, er det nogle steder med mor eller far på slæb. 

Ofte er der tale om forældre, der holder sig i baggrunden, og som er der, hvis de unge får brug for dem. Men der er også tilfælde, hvor de "løber i hælene af ungerne iført iPhones". Sådan skriver forfatter Kristina Aamand i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Læs også Webdok: Mød fire konfirmander helt tæt på

I løbet af det seneste år har hun talt med konfirmander over hele landet som research til en børne- og ungdomsbog, der kredser om konfirmationen. Og det er klart hendes opfattelse, at de unge er blevet udsat for "et tyveri", som hun kalder det.

- Der bliver holdt blå mandag-møder over hele landet, hvor forældrene finder ud af, hvad der skal ske. Jeg har mødt mange eksempler på unge, som fortæller om, at forældrene selvfølgelig skal med. De kender ikke til andet. For unge i dag er det bare sådan, det er, siger hun til TV 2.

Det her med at ringe 120 gange eller pludselig være lige i nærheden, det er meget mistillidsskabende. 

Louise Schjern Guldborg, folkeskolelærer og SSP-medarbejder

Men spørger man forfatteren, er det ikke det, blå mandag lægger op til. Derfor skal forældrene holde sig fra de unges blå mandag, mener hun. 

- Blå mandag handler om, at de unge skal ud at flyve, og det får de ikke lov til. Dagen skal være de unges egen, og forældrene har taget den fra dem. 

01:49

VIDEO: Hvornår er det egentlig man bliver voksen? Og hvordan føles det at stå på kanten til sin konfirmation? De spørgsmål sætter vi netop nu fokus på TV2 ØSTJYLLAND.

Luk video

Planlægger til mindste detalje

Louise Schjern Guldborg genkender billedet af overkontrollerende forældre, der følger deres konfirmander med stor interesse - også på blå mandag. 

Hun er folkeskolelærer og samtidig en del af tilbuddet ’En teenager i familien’, der er rettet til skoler i Københavns Kommune som en del af SSP-arbejdet (en indsats, der forebygger kriminalitet blandt børn og unge, red.). Her holder hun foredrag for forældre med børn i 7. og 8. klasse og giver råd til, hvordan man bedst håndterer unge i den alder. 

- De forældre, der blander sig uforholdsmæssigt meget, er dem, der til mindste detalje planlægger hele dagen for klassen. De fordeler sig måske på forskellige poster på Bakken, eller hvor de nu har planlagt, at de unge skal holde blå mandag, forklarer hun. 

Læs også TV2 ØSTJYLLAND udstiller konfirmander

Og det er ikke den rigtige måde at gribe de unges blå mandag an på, mener Louise Schjern Guldborg. 

- Forældrene skal ikke ind og tage over. Hvis man ønsker at planlægge noget for en unge-gruppe i forbindelse med blå mandag, skal det være i samarbejde med de unge, for det er deres dag, siger hun. 

Stol på konfirmanderne

Louise Schjern Guldborg understreger, at mange forældres trang til at blande sig, knytter sig til frygten for, at de unge drikker sig fra sans og samling på blå mandag. Men frygten gør det ikke nødvendigt at være til stede på dagen, understreger hun.

Læs også Olivers konfirmationstøj kostede 0 kroner

Vi skal ikke blande os fuldstændig udenom. Man kan som forælder være til stede på en måde, så man ikke er dominerende.

Mette With Hagensen, formand, Foreningen Skole og Forældre

I stedet mener hun, at det er en god idé at have en dialog med konfirmanderne, inden man sender dem afsted, så forældrene ved, hvilke planer der er for dagen, og hvor de unge skal opholde sig. Måske aftaler man også med de unge, at de skal give besked, hvis de flytter sig, eller hvis der sker noget uventet.

- Det her med at ringe 120 gange eller pludselig være lige i nærheden, det er meget mistillidsskabende. Bed de unge om at give en melding og regn med, at du kan stole på dit barn, for det kan vi altså langt hen ad vejen sagtens, siger Louise Schjern Guldborg. 

Læs også Glem veteranbiler: Lej en lama til konfirmationen

Derudover rådgiver hun altid forældrene til at bandlyse alkohol på blå mandag i tråd med Sundhedsstyrelsen anbefalinger om, at unge ikke skal drikke alkohol, før de fylder 16 år. 

- De kan ikke overskue konsekvensen af en brandert ude på Bakken, eller hvor de nu fiser rundt med deres nyeste iPhone, og pengene vælter op af lommen på dem, lyder det.

Forældre må gerne skabe rammer

Familievejleder Lola Jensen forstår dog godt, at nogle forældre kan have lyst til at være til stede på blå mandag, fordi dagen ifølge hende er blevet vildere de seneste år.

Derfor mener hun, at det kan være en god idé at hjælpe til med at skabe gode rammer for konfirmanderne. 

- Hvis man er fra provinsen og skal ind til byen, hvor man ikke er vant til at færdes, kan det være fint nok, at forældrene eller ungdomsskolen står for bussen ind til indkøbscenteret, og så sætter de fire forældre sig et sted og siger: "I har alle sammen vores nummer, og så kan I sende en sms, hvis der er et eller andet, der bliver svært for jer", forklarer hun i Go' morgen Danmark.

Læs også 20 konfirmanders skønne syn på at blive voksen

Den betragtning er Mette With Hagensen, der er formand for Foreningen Skole og Forældre, enig i. Spørger man hende, handler det om at skabe tryghed både hos børnene og forældrene. 

-  Vi skal ikke blande os fuldstændig udenom. Man kan som forælder være til stede på en måde, så man ikke er dominerende. Som den trygge base, forklarer hun. 

- Det kan være en god måde at gøre det på afhængigt af, hvor langt væk de her børn tager. Er det bare til nabobyen, så behøver man måske ikke tage med, fortsætter hun. 

Læs også Glæd en konfirmand: Dette står højest på ønskelisten