Valgmøder og mobile valgsteder: Flere unge skal sætte kryds

Valgdeltagelsen blandt unge er lav. Det forsøger flere østjyske kommuner nu at lave om på med blandt andet valgmøder og mobile stemmebokse på skolerne

Flere unge skal til stemmeboksen. Derfor forsøger flere østjyske kommuner at række ud til dem.

Det er langt fra alle unge, der går i stemmeboksen, når der er valg. En meningsmåling fra YouGov viser, at det kun er 42 procent af unge mellem 18-24 år, der helt sikkert har tænkt sig at stemme den 21. november. 

Det tal er foruroligende, mener flere kommuner, og derfor forsøger de nu at række ud til unge og få valgdeltagelsen op.

Læs også Cheeseburger og valgflyer: McDonald's vil have unge i boksen

- Lige nøjagtig unge ligger lidt lavt i valgdeltagelsen. Og det er nok fordi, det er lidt svært at forholde sig til, at det er vigtigt at stemme, siger Erik Øster Særkjær, byrådskandidat for Socialdemokraterne i Farvskov Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Politikere skal tage fat i de unge

Erik Øster Særkjær (S) tager rundt på skoler i Farvskov Kommune for at vække de unges interesse for stemmeboksen den 21. november.

- Bare det at komme til at stille dem nogle spørgsmål og høre, hvad det er, der betyder noget for dem, så bliver der lukket lidt op for posen, og de forstår, hvorfor det er vigtigt, siger Erik Øster Særkjær (S). 

00:46

VIDEO: Erik Øster Særkjær, byrådskandidat for Socialdemokraterne i Farvskov Kommune, besøger skolerne i Farvskov for at få de unge til at stemme.

Luk video

Erik Øster Særkjær mener, at hvis flere politikere gik på gaden og talte med de unge, så ville flere unge stemme. Asta Holst Bach går i 3.M på Favrskov Gymnasium og for hende har Erik Øster Særkjærs besøg haft stor betydning.

Læs også Fodbold og politik skal få unge ned til stemmeboksen

- Det er rigtig godt at oplyse unge om, hvad det handler om. Det betyder rigtig meget, fordi man måske ikke rigtig ved så meget om, hvad der foregår i kommunalpolitik, og hvad for nogle områder de har indflydelse på, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

00:33

VIDEO: Asta Holst Bach og Camilla Kaysen går begge på Farvskov Gymnasium. For dem er det vigtigt at blive oplyst om, hvad for nogle områder byrådet har indflydelse på.

Luk video

Sæt dit kryds i pausen

I Norddjurs Kommune har man gjort brug af en lidt anden metode for at sikre, at de unge sætter deres kryds til valget. Her er der blevet sat mobile valgsteder op på flere institutioner, som de unge kan afgive deres stemme i, når de ikke har undervisning.

Læs også Unge om kommunalvalg: Vi forstår ikke politikernes sprog

Ideen er, at når valgstedet kommer til de unge, og at de kan bruge det, når det passer dem, så er der flere, der vil stemme. Det giver god mening for Sead Kurtovic, der er elev på produktionsskolen i Grenaa og som skal stemme for første gang.

- Jeg har ikke prøvet det før, så jeg er lidt spændt på, hvordan det fungerer, og hvordan det er at stemme. Det er meget spændende og rigtig smart, at de sætter det op på skolerne, hvor vi alligevel er, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

00:17

VIDEO: Sead Kurtovic er elev på produktionsskolen i Grenaa og skal stemme for første gang til kommunalvalget. Han er glad for, at han kan gøre det på skolen.

Luk video

Den aller første gang

Ud over politikerne, som på forskellige måder forsøger at nå de unges stemmer, så har vi her på TV2 ØSTJYLLAND i samarbejde med alle de andre TV2-regioner lavet en kampagne, som skal vække de unges interesse for kommunalvalg.

Læs også Unge flygtninge skal til stemmeboksen

Kampagnen hedder Opstemt og indeholder blandt andet en videoserie på Facebook, hvor der hver dag kommer et nyt afsnit ud i føljetonen om to unge mennesker, der skal hjælpe kommunens konsulent med at få unge til med at stemme.

Du kan se dagens afsnit her: