Valgdebat: Uacceptabelt at folk dør på vores institutioner

Der var enighed, om at der skal gøres noget ved problemerne i psykiatrien, til den første valgdebat i forbindelse med valget til Regionsrådet

01:49

Vi skal selvfølgelig ikke acceptere, at der er folk, der dør på vores institutioner, sagde Anders Kühnau (S), under den første valgdebat i forbindelse med regionsrådsvalget.

Sidste år døde 24 psykisk syge patienter for egen hånd, mens de var i Region Midtjyllands varetægt.

Det var et af emnerne, da TV2 ØSTJYLLAND sendte direkte på Facebook fra det første valgmøde i forbindelse med valget til Regionsrådet.

Her var der enighed blandt kandidaterne om, at tallet skal nedbringes.

Læs også Johanne planter blomster mod selvmord: Her dør folk i stilhed

- Vi skal selvfølgelig ikke acceptere, at der er folk, der dør på vores institutioner. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at undgå det, siger Anders Kühnau, der er spidskandidat for Socialdemokratiet til regionsrådsvalget.

Han peger blandt andet på, at nogle af de psykiatriske afdelinger i regionen er ramt af for få ansatte.

En ulykke for alle

Carsten Kissmeyer (V) mener, at man ved hjælp af bedre psykiatri vil kunne nedbringe nogle af samfundets omkostninger til førtidspension.

- Psykisk sygdom fylder rigtig meget for, hvornår man kommer på førtidspension. Faktisk mere end halvdelen af dem, der havner på førtidspension, det er på grund af psykisk sygdom. Derfor er psykisk sygdom en ulykke for dem, det rammer, det er en ulykke for familien, men det er i høj grad også en ulykke for samfundet, siger Carsten Kissmeyer, der også gerne ser, at antallet af selvmord i regionens varetægt nedbringes.

Lone Langballe (DF) nævner blandt andet på, at der mangler sengepladser i psykiatrien.

Læs også Kühnau klar med planen: Der er brug for flere penge

- Og der er ingen tvivl om, at de meget syge belaster vores psykiatriske hospitaler, siger hun.

Psykiatrien har brug for flere penge, mener Enhedslistens Else Keyser.

- Det har der været råbt på i mange år. Men det er dejligt, at der er så mange, der ønsker at gøre noget, så vi endelig måske kan få gjort noget grundlæggende, siger hun. 

Du kan se hele valgdebatten i videoen herunder.