Vælgere er stået tidligt op - men myldretiden kommer senere

Valgstederne i Aarhus har været velbesøgt tirsdag morgen, men man forventer flest vælgerne efter fyraften og efter aftensmadstid

Man er velkommen til at tage børnene med i boksen, når man afgiver sin stemme, siger Lene Danielsen, der er administrativ ansvarlig for valget i Aarhus Kommune.

Valgansvarlig i Aarhus, Lene Danielsen, er i højt humør tirsdag formiddag. Der er nemlig allerede landet mellem 14.000 og 15.000 stemmer i Aarhus. Tallet er inklusiv brevstemmer, og hun anslår, at 5.000 har været forbi for at stemme, siden valgstederne åbnede tirsdag morgen.  

- Det går godt og fuldstændig som planlagt, og der er rigtig god stemning, siger Lene Danielsen, der er administrativ ansvarlig for valget i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ved du stadig ikke, hvem du skal stemme på? Tag kandidattesten

Men selvom nogle af de aarhusianske vælgere har valgt at drøne ned til valgstedet fra morgenstunden, så kommer der først rigtigt tryk på senere på dagen.

Det er en del af vores demokratiske dannelse, at vi fra barnsben er med mor og far til valg. Det kan have betydning for, om man selv stemmer, når man bliver ældre.

Lene Danielsen, valgansvarlig, Aarhus

- Vi forventer, at der kommer flest, når folk begynder at have fri fra arbejde, og når de lige er blevet færdige med at spise aftensmad, siger hun.

Ifølge Lene Danielsen kan der i de enkelte familier og nabolag herske traditioner omkring valgdage som i dag.

- Der er mange, der godt kan lide at følges ad, for eksempel en familie der tager sammen ned til valgstedet. Nogle har måske også en aftale med naboen om at følges, siger den valgansvarlige.

Børn er velkomne i boksen

Tirsdag morgen mødte Lene Danielsen en familie, der havde taget sine helt små børn med ned for at stemme.

- Det var faktisk helt rørende, siger hun.

Læs også Sådan sætter du krydset korrekt - og sådan må du IKKE gøre

Hun mener, at det følger en masse godt med at hive de små med ind i valgboksen.

- Det er en del af vores demokratiske dannelse, at vi fra barnsben er med mor og far til valg. Det kan have betydning for, om man selv stemmer, når man bliver ældre, siger hun.

Vi forventer, at der kommer flest, når folk begynder at have fri fra arbejde, og når de lige er blevet færdige med at spise aftensmad.

Lene Danielsen, valgansvarlig, Aarhus

Der er ingen regel, der siger, at børnene skal blive uden for, når mor og far sætter sit kryds. Hvis bare den, der stemmer, ikke bliver holdningsmæssigt forstyrret af barnet.

- En 17-årig ung mand med stærke holdninger får nok ikke lov til at komme med ind i boksen, men det er et tænkt eksempel. Det er op til valgstyreren det enkelte sted at vurdere, om barnet skal blive ude, og det giver sjældent problemer, siger Lene Danielsen.

Valgstederne åbnede klokken 8 og lukker igen klokken 20.