Syv partier danner bredt valgforbund i region Midtjylland

Syv partier – blandt andet Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre - indgår i valgforbund sammen i Region Midtjylland

Foto: Socialdemokratiet Region Midtjylland

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Alternativet, Psykiatri-Listen og Retsforbundet har torsdag aften indgået i et valgforbund sammen. Det skriver partierne i en pressemeddelelse torsdag aften.

Det betyder, at alle de stemmer, partierne får, ender i den samme pulje. Hvis ét eller flere af partierne ikke skulle blive stemt ind, ryger stemmerne til de andre partier. På den måde undgås stemmespild.

- Vi står stærkere sammen, og jeg håber i sidste ende, at det vil øge min sandsynlighed for at blive regionsrådsformand, siger Anders Kühnau fra Socialdemokratiet til TV2 ØSTJYLLAND.

Men at partierne er gået i valgforbund sammen betyder ikke, at de nødvendigvis vil pege på den samme regionsrådsformand, når stemmerne er talt op.                     

Læs også SAS afslører nye ruter fra Aarhus: Se hvor du kan flyve hen

- Det er står dem frit for at pege på nogle andre end mig som regionsrådsformand. Men vi har peget på nogle områder, og fælles fokusområder og jeg håber, vi derved kan få lejlighed til at tale os ind på hinanden, og jeg vil gøre mit for at lytte til de partier. Det har jeg lovet dem, siger Anders Kühnau.

Partierne vil blandt andet fremme sundhedsvæsen med nærvær og fokus på det, der skaber værdi for patienterne, og hvor værdier som mere tillid og mindre kontrol er bærende. De hilser det blandt andet velkommen, at regeringen har valgt at afskaffe produktivitetskravet på 2%. Derudover har de også et fælles fokus på bedre psykiatri og bæredygtighed.

Valgforbund

Kandidatlister, der ikke har samme bogstavbetegnelser, (f.eks. K., L. og M.) kan tilsvarende støtte hinanden ved at indgå valgforbund med hinanden.

Hver kandidatliste kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men det er ikke nogen betingelse i forhold til den kommunale og regionale valglov.

Forbundet betragtes ved beregningen af mandatfordelingen som én liste. Det kan i nogle tilfælde betyde, at deltagerne i forbundet tilsammen får et mandat mere, end hvis de ikke indgik i et forbund. Ved at indgå i valgforbund og listeforbund kan deltagerne i nogle situationer således opnå en mandatmæssigt fordel.
 
Kilde: Økonomi- og indenrigsministerier