Syddjurs-politiker: Vi skal bygge en rundkørsel i Aarhus Kommune

Et trafikalt knudepunkt på grænsen mellem Syddjurs Kommune og Aarhus Kommune har medført et kontroversielt forslag fra Radikale Venstres spidskandidat

Solen er så småt stået op, men bilerne i kø på Løgtenvej, der venter på at dreje ud på Kirkeholtvej, blænder stadig kraftigt op denne mandag morgen. 

- Kan vi ikke snart få en rundkørsel, råber en mand ud af vinduet fra sin varevogn til Jan Kjær Madsen, der er Radikale Venstres byrådsmedlem i Syddjurs Kommune. 

Jo, er svaret fra politikeren, selvom T-krydset, der skaber de trafikale problemer, ikke ligger i hans kommune. 

- Vi er en pendlerkommune, og vi har mange borgere, der hver morgen skal fra Hornslet og den vestlige del af vores kommune ind til Aarhus, siger han og uddyber:

- Dels så kan der være op til en kilometerlang kø nogen gange, og dernæst så er det et utroligt farligt kryds, hvor der nemt kan ske uheld. 

Spørgsmål om tid, før det går galt

Jan Kjær Madsen bor selv tæt på krydset, og selvom han ikke selv kører den vej om morgenen, så er han bekendt med, at der sker mange uheld på stedet.

- Der har ikke været et kæmpe uheld her endnu, men der har været flere uheld, hvor biler er kommet til skade, siger han. 

Denne mandag morgen var der maksimum 20 biler i køen, da den var længst.
Denne mandag morgen var der maksimum 20 biler i køen, da den var længst. Foto: Thomas Gam Nielsen

Faktisk mener han, at det ville kunne betale sig rent økonomisk for Syddjurs Kommune at være med til at betale for rundkørslen. 

- Hvis en borger kommer til skade i trafikken og er uarbejdsdygtig, så har kommunen manglende skatteindtægter, og hvis det er et rigtig alvorligt uheld, så kan ofret gå hen og blive en økonomisk belastning for kommunen, siger han. 

Derfor foreslår han, at Syddjurs Kommune bruger to millioner kroner på en rundkørsel i Aarhus Kommune nu og her for at forhindre, at der sker alvorlige trafikuheld på stedet. 

Aarhus Kommune har udskudt planerne

Syddjurs' politikere har i mange år kæmpet for, at der skulle ske noget ved krydset, og reelt var der også afsat fire millioner kroner i Aarhus' budget for 2017 til at ændre på Løgtenvejs forløb og dermed afhjælpe noget af problemet. 

Den plan blev dog udskudt, da Løgten-Skødstrup Fællesråd foreslog en rundkørsel i stedet. 

Det er ved T-krydset mellem Kirkehotlvej og Løgtenvej, at der ofte er lang kø, når folk skal ind til Aarhus. Foto: Openstreetmap
Det er ved T-krydset mellem Kirkehotlvej og Løgtenvej, at der ofte er lang kø, når folk skal ind til Aarhus. Foto: Openstreetmap Foto: OSM

Jan Kjær Madsen (B) er også helt på det rene med, at nabokommunen foretrækker en rundkørsel, men han er træt af, at de afsatte penge nu er forsvundet i Aarhus Kommunes budgetter.

Borgmester er ikke afvisende 

Det fremgår af Syddjurs Kommunes hjemmeside, at borgmester Claus Wistoft (V) har været i dialog med rådmand Kristian Würtz (Soc. dem.) fra Aarhus om problemet

- Vi opfatter stadig, at vi har en aftale med Aarhus Kommune, men at deres planer er skudt frem i tiden, fordi de ikke ordentligt havde lyttet til Løgten-Skødstrup Fællesråd i første omgang, siger han. 

Han er principielt imod, at Syddjurs Kommune skal betale penge til en rundkørsel i Aarhus Kommune, men han vil heller ikke afvise, at det kan komme på tale i den konkrete sag. 

- Det er et fint input, vi kan tale om, og jeg er ikke afvisende overfor, at vi kan give en håndsrækning til projektet, men det ser vi først på efter valget igen, siger han. 

For Jan Kjær Madsen (B) er det vigtigt, at der bliver handlet på sagen nu.

- Det går ikke, at der er så mange ubekendte størrelser i den her sag, mens folk holder i kø, og der er fare for flere uheld. Vi skal hellere komme i gang, siger han.  

VIDEO: Se hele interviewet med Jan Kjær Madsen her.