Sundhed på den sjove måde: Handicappede skal danse zumba

Handidræt står på programmet i Norddjurs Kommune tirsdag, hvor udviklingshæmmede over 18 år skal introduceres for blandt andet zumba og GPS-løb

Zumba er blandt de fire idrætsdiscipliner, som udviklingshæmmede i Norddjurs Kommune skal prøve kræfter med tirsdag. Arkivfoto. Foto: Martin Ballund - Scanpix

Det kan faktisk være ganske underholdende at holde kroppen sund. Det er budskabet til udviklingshæmmede borgere i Norddjurs Kommune, når Auning Idræts- og Kulturcenter og Aktivitetscentrene i kommunen inviterer til idrætsdag for handicappede tirsdag. 

Læs også Mette efter 10 hockey-scoringer: Jeg er på toppen i dag

- Når man er handicappet, så har man brug for noget ekstra for at blive motiveret. Vi ved fra os selv, hvor svært det er at tage sig sammen til at komme i fitness, men for dem er det altså noget mere besværligt, siger Annette Bro Rask-Vestergaard, leder for Område Ørsted i Norddjurs Kommune til TV2 ØSTJYLLAND. 

Norddjurs Kommune har støttet projektet med 110.000 kroner. Arrangementet er for udviklingshæmmede over 18 år, der bor i kommunen, og mandag er der kommet 153 tilmeldinger. 

Sjovt at være sund

Det er Auning Idræts- og Kulturcenter, der huser tirsdagens arrangement. Her er svømmehallen reserveret til de deltagende, så der kan crawles og brystsvømmes derudaf.

Vi ved fra os selv, hvor svært det er at tage sig sammen til at komme i fitness, men for dem er det altså noget mere besværligt

Annette Bro Rask-Vestergaard, leder, Område Ørsted

Men det er også mere utraditionelle discipliner, de handicappede bliver kastet ud. Zumba, hockey og GPS-løbet er ligeledes på programmet. 

- Jeg håber, det får en positiv effekt, at de oplever, at det er sjovt at motionere, og de får en masse hyggelig samvær ud af det, siger Annette Bro Rask-Vestergaard. 

Ingen pølser og pomfritter

Pølser og pomfritter er langt fra et særsyn til idrætsbegivenheder, men til tirsdagens arrangement serveres der mad i den helt anden boldgade. To ernæringsassistenter har sammensat en næringsrig frokost, der skal give de udviklingshæmmede forståelse for, at mad udgør en væsentlig del af en sund livsstil. 

- Det kan være svært at tænke fornuftigt, når den gælder mad, når man har en psykisk udviklingsalder på tre til fire år. Der går man ofte efter det, der smager bedst, så vi vil vise dem, at sund mad også kan være lækkert, siger Annette Bro Rask-Vestergaard. 

Læs også Skolebørn skal lære at spise bedre madpakker

Annette mener ikke, at tirsdagens idrætsdag kan give de udviklingshæmmede en sund livsstil alene, men hun håber, at det kan give dem et skub i den rigtige retning. Hun kan desuden sagtens forestille sig, at idrætsdag bliver en tilbagevendende begivenhed.