Succes med psykiatrisk brobygger: Christian blev hjulpet videre

I Skanderborg Kommune løser man overgangen mellem region og kommune i psykiatrien med en psykiatrisk brobygger, så ingen patienter udskrives til gaden

Allerede dagen efter, at Christian Ravn bliver indlagt på psykiatrisk afdeling i Horsens, møder han første gang den psykiatriske brobygger Lis Gjedsø Smith fra Skanderborg Kommune.

Hun har til opgave at følge patienterne på psykiatrisk afdeling i Horsens igennem deres indlæggelse og sommetider også efter, de bliver udskrevet.

På den måde undgår Skanderborg Kommune, at psykisk sårbare bliver udskrevet til gaden.

- Jeg begynder det analysearbejde, der skal laves, og der skal lave en ret grundig funktionsundersøgelse af, hvad vedkommende skal have hjælp til, så vi kan få målrettet den indsats, der skal gøres, siger Lis Gjedsø Smith til TV2 ØSTJYLLAND.

quote En brobygger kan være med til at fortælle og forklare, hvad der er for nogle muligheder. Hvad der skal ske hvornår, og hvordan vi forbereder os.

Rasmus Ladefoged Dinnesen, forstander og områdechef, Holmstrupgård

For Christian Ravn har det gjort en verden til forskel, at der har været en psykiatrisk brobygger inde over hans forløb fra start til slut. Han blev udskrevet fra den psykiatriske afdeling fredag i sidste uge.

- Det er enormt vigtigt, at jeg har vidst, hvad jeg skulle, når jeg kom ud. I hvert fald for mit vedkommende, for jeg skal helst have lagt det hele i faste rammer og have noget struktur, siger Christian Ravn til TV2 ØSTJYLLAND.

Ordningen med en psykiatrisk brobygger i Skanderborg Kommune begyndte for 3,5 år siden. 

Lis Gjedsø Smith er som psykiatrisk brobygger inde over de psykisk syge patienters indlæggelse fra start til slut. Det skal forhindre, at psykisk sårbare patienter udskrives til gaden.
Lis Gjedsø Smith er som psykiatrisk brobygger inde over de psykisk syge patienters indlæggelse fra start til slut. Det skal forhindre, at psykisk sårbare patienter udskrives til gaden.

Undgår udskrivelser til gaden

TV2 ØSTJYLLAND har de seneste dage fortalt historien om Jonatan Heide Becker, der blev udskrevet fra psykiatrisk hospital i Risskov og 48 timer efter blev fundet druknet. Han blev overladt til sig selv, da han blev udskrevet.

Det er den slags tragedier, man forsøger at undgå i Skanderborg Kommune ved brug af psykiatriske brobyggere som Lis Gjedsø Smith.

quote Det er enormt vigtigt, at jeg har vidst, hvad jeg skulle, når jeg kom ud.

Christian Ravn, Skanderborg

Og det virker, hvis man spørger Lone Vesterman Rasmussen, der er direktør for Sundhed, Beskæftigelse, Ældre og Handicap i Skanderborg Kommune.

- Vi kan i hvert fald se, at lige nu er der nogle bedre koordinerede forløb, og der kommer ikke så mange hovsa’er, ved at vi har en brobygger, siger Lone Vesterman Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Tidligt i gang med at finde bosted

For Christian Ravn var det bedst, at han kom hjem til sig selv efter sin indlæggelse. Men nogle borgere har behov for at blive tilbudt eksempelvis et bosted. Derfor går Lis Gjedsø Smith tidligt i indlæggelsesforløbet i gang med at finde den rette plads til borgerne.

- Det kan godt være, at vi ikke lige selv har det rette botilbud i kommunen, og så skal sagsbehandleren jo ud og finde det, der passer præcist til den her borger, siger hun.   

quote Vi kan i hvert fald se, at lige nu er der nogle bedre koordinerede forløb, og der kommer ikke så mange hovsa’er, ved at vi har en brobygger.

Lone Vesterman Rasmussen, Skanderborg Kommune

Den private døgninstitution Holmstrupgård er et af de steder, hvor Skanderborg Kommune tilbyder psykisk udsatte borgere en plads.

Her oplever forstander og områdechef, Rasmus Ladefoged Dinnesen, at en brobygger gør en mærkbar forskel.

- Jeg tror, at en brobygger kan være med til at give tryghed i et system, som er stort og svært at finde rundt i. En brobygger kan være med til at fortælle og forklare, hvad der er for nogle muligheder. Hvad der skal ske hvornår, og hvordan vi forbereder os, siger Rasmus Ladefoged Dinnesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Skanderborg Kommune er en af de første kommuner i landet, der har ansat en psykiatrisk brobygger. 

Skal vi passe børnene, mens du er til valg-debat? Tilmeld dig TV2 ØSTJYLLANDs børnevenlige debatmøde om Skanderborg Kommune tirsdag d. 14. november her.

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

20210330-141423-L-1920x1342we

Regeringen er klar til at genåbne mere

HUSK PSYLLIUM-FRØSKALLER

Tilbagekalder naturlægemiddel: Tre er døde

Skærmbillede 2021-04-15 kl. 13.52.05

Veteranbus kendt fra TV: Nu kan den blive din

Skejby Sygehus Aarhus Universitetshospital

Østjysk patientforening jubler: Besøgsrestriktioner på hospitaler ophæves

AstraZeneca Vaccine

liveblog 800 midtjyder glemt i vaccinekø

Dagens mest læste