Stor udskiftning i byråd – op mod halvdelen er nye folk

I Syddjurs Kommune er næsten halvdelen af de nyvalgte byrådsmedlemmer helt nye i gamet

02:21

13 ud af 27 af de nyvalgte byrådsmedlemmer i Syddjurs Kommune har aldrig siddet i byrådet før.

Og det er ikke kun i Syddjurs Kommune, at der er stor udskiftning og mange nye. Også i andre østjyske kommuner er det op imod halvdelen af de valgte, der som minimum ikke sidder i byrådet i øjeblikket – og i Syddjurs er 13 altså helt nye i kommunalpolitik.

- Jeg synes, vi har brug for noget lidt nyt i Syddjurs Kommune, og det har vælgerne været enige i, siger Mette Foged, der er kommende byrådsmedlem for Alternativet i Syddjurs Kommune. 

Se hvor mange af de nyvalgte byrådsmedlemmer i din kommune, der ikke sidder i byrådet i øjeblikket. 

Fælles for flere af de nyvalgte politikere er, at de mener, at de fordi de typisk er yngre måske har en bedre føling på nogle områder i kommunen.

- Når man som jeg har sin daglige gang i skoler, børnehaver og vuggestuer, så har man nogle af de problemstillinger særligt tæt inde på livet, og det kan være sværere for en, der ikke kommer i institutionerne hver dag, siger Christoffer Pedersen, kommende byrådsmedlem for Venstre i Syddjurs Kommune. 

Læs også Så er det kommende byråd i Syddjurs på plads

Flere medlemmer med over 15 års byrådserfaring er ikke blevet genvalgt, og det giver selvfølgelig en form for pres, men det er ikke noget, som de nye kandidater ligger søvnløse over.

- Vi har de sidste fire år haft et rigtig stærkt byråd, så der er noget at leve op til. Det er selvfølgelig ærgerligt, at der er nogle, der ryger, men det er selvfølgelig mest godt, at vi er kommet nogle nye ind, siger Michael Stegger Jensen, der er kommende byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Syddjurs Kommune. 

Læs også Hvem er blevet borgmester? Få overblikket over valget her

Men helt skubbe den gamle garde ud på sidelinjen bliver ikke aktuelt.

- Vi gør selvfølgelig, hvad vi kan for at trække på dem og spørge dem til råds, for der er jo meget teknik og andet, vi skal ind og lære, siger Niels Gyldenlund Mikkelsen, der er kommende byrådsmedlem fra Socialdemokratiet i Syddjurs Kommune.

Se mere i indslaget øverst i artiklen.