Støjgruppe vil presse minister til at skride til handling

Støjgruppen ”Tag Toppen af Støjen” er efter et år i støjhelvede fra Silkeborgmotorvejen endelig på vej mod et gennembrud. Det sker i dag, hvor flere af initiativtagerne bag gruppen er taget til Christiansborg for at få transportministeren til at skride til handling

De er til dels stolte og glade for, at der endelig sker noget, men på den anden side, er de bange for, at det munder ud i ingenting. Initiativtagerne bag gruppen "Tag Toppen af Støjen" i Silkeborg er inviteret til et møde med transportminister Ole Birk Olesen (LA) på Christiansborg. TV2 ØSTJYLLAND fanger en af dem i telefonen, mens de kører i bil på vej til København.

- Vi vil først og fremmest sige tak for den støtte og indsats, han har gjort, for at få Vejdirektoratet til at se ind i problemstillingen og sikre, at nogle af problemerne bliver løst, siger talsmand fra gruppen, Rune Birkemose Jakobsen, som selv bor i et af de støjplagede områder ud til motorvejen. 

Gruppen har siden opførelsen af Silkeborgmotorvejen kæmpet for mere støjdæmpning af den 29,2 kilometer lange motorvej. Der var afsat 6,291 milliarder kroner til at bygge Silkeborgmotorvejen. Den blev cirka 1 milliard kroner billigere end beregnet. Ifølge gruppen er 420 familer på trækningen alvorligt ramt støjgener. Og nu mener de, at de penge, som Vejdirektoratet sendte tilbage i staten, nu skal retur til Silkeborg for at blive brugt på ekstra støjdæmpende løsninger.

- Vi vil også sikre, at han forstår, at motorvejen ikke er færdig. Der er stadig en stor mængde familier i den vestlige del af Silkeborg, der er meget plaget, siger Rune Birkemose Jakobsen. 

Vejdirektoratet har allerede foreslået transportministeren at afsætte 40 millioner kroner til støjdæmpende løsninger på noget af strækningen. Et notat til Transportministeriet fra Vejdirektoratet afslører, at støjniveauet fra motorvejen er kraftigere end forventet. Grunden er angiveligt, at trafikmængden på dele af Silkeborgmotorvejen er markant højere end først beregnet. 17.000 biler drøner gennem motorvejen mod vest i døgnet. Der er 7.000 flere biler end de tidligere beregninger.

Skal vi passe børnene, mens du er til valg-debat? Tilmeld dig TV2 ØSTJYLLANDs børnevenlige debatmøde om Silkeborg Kommune onsdag den 8. november her.

En anden, der kæmper med støjgenerne, er Line Bojsen. Hendes hus blev bygget som et drømmehus, men nu overdøver støjen fra den nærliggende motorvej drømmen om hus og have. Sådan er følelsen fra Line Bojsen, som sammen med mand og to børn bor få hundrede meter fra Silkeborgmotorvejen.

- Vi er voldsomt plaget af støjen, som faktisk er ved at tage livskvaliteten fra både min kæreste og jeg, siger Line Bojsen, der sammen med sin mand byggede deres drømmehus I Buskelund, som nu ligger klods opad motorvejen. 

Få hele Lines historie i artiklen herunder:

Skærmbillede 2021-04-15 kl. 13.00.07

Søren kan ikke få andet stik med AstraZeneca, selvom han gerne vil

hacker hacke hacking kriminalitet IT IT-kriminalitet itkriminalitet hackerangreb computer tastatur pc hanske

Mere end 350 sider ramt: 25-årig dømt i stor sag om cyberangreb

80_percent

play Efter års nedgang: Flere flytter til Samsø

politibil

Politistation får flere betjente

rimfrost frost

I nat var den koldeste for årstiden i 30 år

80_percent

play Politikere: Drop lempelse af dyrevelfærdslov

Dagens mest læste